Hordaland

RYVARDEN FYRSTASJON

altBeliggenhet: Sveio kommune, Hordland
Opprettet: 1849
Funksjon: Innseilingsfyr
Utvikling: Nytt fyr i 1861 og 1891.
Dagens fyrtårn er fra 1935.
Automatisert og avbemannet i 1984.
Vernestatus: Ikke fredet
Eier: Fyrtårnet eies av Staten, Kystverket.
Øvrige bygninger eies av Sveio kommune,
fra 2005.
Medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening
Ny bruk
 


Tilkomst: Bilveg heilt fram, men ferdsel med kjøretøy tillatt kun ved dispensasjon
Opningstider: På søn- og helgedager fra mars - desember kl. 11-16. Fra primo juli - medio august: også onsdag - lørdag kl. 12-16
Bevertning: Enkel kafé
Utleie: Selskaper på maks 50 personer
Overnatting: Hele året
Besøksadresse: Mølstrevåg, 5550 Sveio
Postadresse: Postboks 40, 5559 Sveio
Tlf.: 53 74 00 41 / 53 74 80 00
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Egen hjemmeside: www.ryvarden.no

altRyvarden fyr ligg på eit nes som stikk godt ut i fjorden, med utsikt til Bømlafjorden nordover og Sletta sørover. Ein smal grusveg svingar seg 2 km utover frå den gamle handelstaden Mølstrevåg og byr på skiftande natur, frå særprega kulturlandskap, gamle steinmurar, eit rikt planteliv til forblåste lyngrabbar. På denne vegen er det normalt kjøreforbod, men det kan gis dispensasjon for kjøring heilt ut.

Etter at Ryvarden fyrstasjon vart automatisert og fråflytta i 1984, har dei gamle bygningane på fyret i Sveio lengst sør i Hordaland fått nytt liv som kultursenteret Galleri Ryvarden, eller som det også vert kalla - Ryvarden kulturfyr. Galleriet vart opna i 1992, då den vertikaldelte fyrbetjentbustaden slo opp att dørene, med nyoppussa vegger fulle av biletkunst, med solide tremøblar og ei lokkande lukt av kaffi og nysteikte vaflar.

På Ryvarden Kulturfyr finn du i dag Galleri Ryvarden m/kafe, eit kunstatelier og fyrmesterbustaden som vert utleigd.

Galleri og fyrkafé


Galleriet har varierte kunstutstillingar av høg kvalitet. Ny salsutstilling blir opna den første søndagen kvar månad i perioden frå påske til jul. Sveio kommune deler ut Ryvardenstipendet ein gong kvart år. Stipendet kan delast ut til norske og islandske kunstnarar. Stipendet er på kr. 20 000 og om lag ein månads arbeidsopphald på Ryvarden.

Vel ute på fyret, kan ein i tillegg til kunst og utsikt nyte kaffi, nysteikte vaflar med rømme og /eller rykande varm, heimelaga fiskesuppe i kaféen som er i same lokala som galleriet. Desse lokala vert og leigd ut til små og store selskap, møter, kurs- og konferanselokale.

altalt

Utleige/overnatting

Våren 2007 vart fyrmesterbustaden totaloppussa og står no fram som innbydande for dei som ønskjer å bu på eit fyr for ei eller fleire netter. Huset inneheld 5 soverom med til saman plass for 8-10 personar, bad, stove, kjøkken og gang. Huset er prega av gjennomført fargebruk og vakre og solide møblar. Vi har ei gunstig ordning for kunstnarar som ønskjer arbeidsopphald på fyret.

Moglegheit for oppleving er stor på Ryvarden. Om havet frådar eller ligg blikk, kjem du i nærkontakt med naturen her ute. Er årstida den rette, kan du høyre orreleken bak husa samstundes som du ser havfuglane segla på oppspente vengjer. Her finn du ro medan Flóke sine ramnar skrattar løyndomsfullt i bakgrunnen.

altalt

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 390 gjester og ingen medlemmer på besøk.