Rapport fra landsmøte 2018

Landsmote2018Landsmote2018 2Landsmøte i Norsk Fyrhistorisk Forening 2018 ble avholdt i Oslo lørdag 14. april.

Tekst: Ola Sendstad

Annenhvert år avholder Norsk Fyrhistorisk Forening sitt landsmøte med fyrhistorisk fagseminar på en fyrstasjon. Annenhvert år avholdes det i en noe mindre form i Oslo. I 2018 ble landsmøtet avholdt i Oslo i Kulturvernets hus. Det var 25 deltakere og representanter fra 10 fyrstasjoner.

Et livlig landsmøte

Det var i år ingen innmeldte saker utover de vanlige landsmøtesakene og styrets forslag til årsmelding og årsplan ble vedtatt med kun små merknader. Allikevel var det et livlig møte med mange idéer og innspill til styret. Fjorårets tilbakelagte begivenheter med 20-års-jubileum og tildeling av Europa Nostra-prisen fikk nødvendigvis en del fokus. Diplom fra Europa Nostra var trykket opp til alle representaner tilknyttet et fyr. Den nye prosjektstøtteordningen som foreningen har opprettet etter gave fra Sparebankstiftelsen DNB fikk også en del oppmerksomhet og skryt.

Styret uttrykte selv bekymring rundt den økonomiske situasjonen i foreningen. Kystverket har tildelt midre midler enn tidligere. Samtidig ønsker både allmennheten og medlemmer stadig mer ut av Fyrhistorisk forening og fyr.no. Foreningen trenger å øke inntektene. Dette er en viktig utfordring for det nye styret.

Nye styremedlemmer

Valgkomiteens innstilling til nye styremedlemmer ble vedtatt. Tore Berntsen går ut av styret etter flere å som nestleder. Jan Erik Westergaard og Anne-Lise Valaas går også ut etter fullført periode. Heidi Eikremsvik kommer inn som ny nestleder fra region Vest, Henriette Skjæveland er nytt styremedlem fra region Sør-øst og Inge Westad er nytt varamedlem fra region Midt Norge. Styreleder Tormod Steen takket stort for innsatsen fra de som går ut og ønsket de nye styremedlemmene velkommen.

- NFHF har et sterkt styre til å lede foreningen videre.

HER er informasjon om styret i NFHF.

Faglige innlegg

Etter selve landsmøtet var det presentasjoner fra Kulturvernforbundet ved Synne Corell, fra Lindesnes fyr ved Simen Lunøe Pihl og fra arkitekt Trine Mathea Skjeltorp om sitt arbeid for kartlegging av muligheter for ny bruk av Torbjørnskjær fyr. Medlem Harald Elling Ulvestad fortalte om bokprosjektet "Fyrbyggeren".

 

Nesodden tåkeklokke tilbakeføres

Nesodden 2018

Nesodden 1932

Nesodden historielag er nå i full gang med å tilbakeføre Nesodden tåkeklokke til sin opprinnelige sveitserstil.

Tekst: Ola Sendstad

Nesodden tåkeklokke er vår eldste frittstående tåkeklokke, opprettet i 1883. Tretårnet var opprinnelig bygget i sveitserstil med fire arker med spir, men ble ombygget og fikk flatt tak en gang mellom 1938 og 1950. Tåkeklokken ble nedlagt i 1987. Klokketårnet eies i dag av Nesodden kommune, overtatt fra Kystverket i 1994.

Klokketårnet har stått i dårlig forfatning i mange år, men nå er det altså igangsatt et større arbeid med tilbakeføring til sveitserstil. Prosjektet startet rett før påske med demontering for å finne tilbake til opprinnelig konstruksjon. Prosjektleder og nestler i Nesodden historielag Erik Jakobsen tror og håper at en god del av det eksisterende materialet kan bevares. Nå er en lokal tømrermester i gang med tilbakeføringen, som er planlagt fullført i løpet av sommeren. I sveitserstil vil klokketårnet bli noe høyere enn i dag og nok bli et enda tydeligere identitetsskaper, der det står ytterst på Nesoddtangen, mens 10 000 båtpendlere passerer hver dag.

Det er Nesodden historielag som har initiert og driver prosjektet, med økonomisk støtte fra Nesodden kommune og Sparebankstiftelsen DNB. Historielaget vil også påta seg ansvar for vedlikehold framover. Honnør til dem for engasjement og ansvar for et viktig kulturminne.

Det blir spennende å se hvordan klokketårnet vil framstå når tilbakeføringen er fullført.

HER kan du lese mer om Nesodden tåkeklokke

Ærfugl på Feistein

DSC 2716DSC 1789 DSC7547Feistein Fyr Venneforening har satt opp rugekasser for ærfugl på Feistein.

Tekst: Ola Sendstad

Flere av fyra i Norge opplever et økende antall besøkende. Dette kan ofte føre til økt belastning på naturen rundt. Naturen er noe av det flotte med å beøke fyr og det er viktig å ta hensyn for at også naturen bevares.

På Feistein har de nå forsøkt å hjelpe de mange ærfuglene som ruger på holmen, og som lett forstyrres av folk. Styreleder i Feistein fyr venneforening Gaute Bjorland forteller at etter å ha sittet å spist et sted ved fyret, kunne de ofte plutselig oppdage at det lå en ærfugl bare én meter unna. I tillegg er det et problem for ærfuglene at et økende antall måker er veldig aggressive mot ærfuglene. Derfor har venneforeningen nå satt ut flere små rugekasser.

Det blir spennende å se om ærfuglen liker de ny boligene, sier Bjorland. Det vil de kanskje finne ut når de starter sesongen med dagstur for medlemmer søndag 13. mai.

Kanskje det blir gode puter med ærfugldun for overnattende på Feistein med tida?

HER kan du lese mer om Feistein fyr.

 

 

Landsmøte 2018

KavringenHavnefyrOsloEJEllingsvekopi

Landsmøte i Norsk Fyrhistorisk Forening 2018 avholdes i Oslo lørdag 14. april.

Tekst: Ola Sendstad

Norsk Fyrhistorisk Forening ønsker alle medlemmer velkommen til landsmøte i våre lokaler i Øvre Slottsgate 2b i Oslo, 14.april, klokken 10:00 - 14:00.

På programmet er:

Landsmøtet

Lunsj

Innlegg fra Kulturvernforbundet, ved styremedlem i Kulturvernforbundet Synne Corell

Innlegg fra Kystverkmusea, ved museumsfaglig rådgiver på Lindesnes fyr Simen Lunøe Pihl

Presentasjon av prosjekt vedrørende ny bruk av Torbjørnskjær fyr, ved arkitekt Trine Mathea Skjeltorp

Saksliste og sakspapirer er sendt ut til alle medlemmer.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vi legger et aktivt år bak oss og har mye spennende foran oss. Vi sees i Oslo!

 

Veileder til prosjektstøtte

GaveEtter gave fra Sparebankstiftelsen DNB deler Norsk Fyrhistorisk Forening(NFHF) nå ut prosjektstøtte for tilrettelegging for bruk av fyr.

Tekst: Ola Sendstad

Norske fyrstasjoner er viktige nasjonale kulturminner. Bruk av fyrstasjonene er nødvendig for å kunne bevare dem over tid. Fyrene er en del av vår felles kulturarv og bør i størst mulig grad være tilgjengelig for allmennheten.

Sparebankstiftelsen DNB har bevilget penger til Norsk Fyrhistorisk Forening(NFHF) for prosjekter innen tilrettelegging av fyrene til ny bruk.

Formål

Formålet med prosjektstøtten er fysisk tilrettelegging av norske fyrstasjoner etter en strategi om bevaring gjennom bruk.

Hva kan få støtte

Det kan gis tilskudd til fysiske permanente tiltak  på norske fyrstasjoner som gjør dem bedre tilrettelagt for bruk eller tilgjengelig for flere. Prosjekter som støttes kan for eksempel være utbedring/sikring av stier, rekkverk, skilting, belysning, toalettfasiliteter, kjøkken, tilrettelegging for overnatting, ovner, brannsikring, aggregat
eller innkjøp av båt til frakt av besøkende.

Ved vurdering av søknader vil det legges vekt på at tiltakene tilrettelegger for allment tilgjengelig bruk, uten å gå på bekostning av bevaringsverdi til fyrstasjonene eller omkringliggende landskap.

Det gis bare tilskudd til prosjekter som skal gjennomføres innen ett år etter tilsagn.

Det kan både søkes om fullfinansiering og delfinansiering av prosjekter. Tilskudd vil kunne være i størrelsesorden 5 000 - 100 000 kroner.

Hvem kan søke

Den som søker må være langsiktig leietaker eller eier på en norsk fyrstasjon, være medlem  av Norsk Fyrhistorisk Forening og dele foreningens mål om bevaring og tilgjengeliggjøring for allmenheten.

Hva kan ikke få støtte

I denne tilskuddsordningen gis det ikke støtte til immaterielle eller midlertidige tiltak som dokumentasjon, drift av organisasjon, kurs, bøker eller arrangement. Det vil ikke gis tilskudd til allerede gjennomførte prosjekter.

Hvordan søke

Søknad om prosjektstøtte sendes til NFHF per e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen 15.05.18.

Søknaden må inneholde navn på søker som tilsvarer medlemskap i NFHF, navn og kontaktinformasjon på ansvarlig kontaktperson, søknadssum, budsjett, beskrivelse av prosjektet og tidsplan. Beskriv gjerne hvordan tiltaket vil bedre eller utløse bruk og eventuelt hvilke hensyn som er tatt til fyrets bevaringsverdi. Legg ved bilder av situasjonen som ønskes forbedret hvis dette er relevant.

Spørsmål angående tilskuddsordningen kan rettes til Ola Sendstad, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., 416 02 046

Styret i NFHF vil behandle innkomne søknader innen 15.06.2018.

Rapport

Etter fullført prosjekt vil det bli krevd en enkel rapport med beskrivelse, bilder og regnskap.

 

Les mer om gaven fra Sparebankstiftelsen DNB HER

 

Tur langs Jærkysten

Aivazovskij13. mai inviterer Hå gamle prestegard til busstur langs Jærkysten frå Ogna til Orre.

Tekst: Elisabeth Søyland

Jærkysten er ei farleg kyststripe for skipstrafikken. Mange skip har stranda her og mange hus på Jæren har byggemateriale frå forliste skip. Snorre Sturlasson advarer sjøfararar om denne kyststrekninga allereie på 1200-talet. Eit av dei største forlisa me veit om er fullriggaren "Ingermansland" som gjekk på grunn utafor sørlandet i 1842. Vraket dreiv vestover og sank utanfor Haarr.

På turen får me mellom anna sjå kapteinsbåten Giggen som dreiv i land og som har fått eit eige museum på Kvassheim fyr. Guidar på turen er Anders Haver og Jan Wiig. Dei er levande opptekne av kyststripa langs Jæren, og veit det meste som er å fortelja om dei dramatiske forlisa og redningsaksjonane som har skjedd her opp gjennom åra. Dei siste åra har fleire nye vrak kome fram på strendene. Eit av dei får me sjå på turen.

Kysterosjonsprosjektet ved Stavanger maritime museum

Med på turen er og Bitten Bakke som er avdelingsdirektør ved Stavanger maritime museum. Ho vil fortelja om kva som skjer med vrak og strender på grunn av ekstremværet vi har hatt dei siste åra og arbeidet dei gjer gjennom Kysterosjonsprosjektet ved museet. På Hå gamle prestegard blir det lunsj med stormsuppe på menyen. Under lunsjen vil skodespelar Frank Robert Andreassen fortelja sin versjon om forlis og redningshistorie i ord og tonar.

Bussen går frå parkeringsplassen på Hå gamle prestegard kl. 10 og er tilbake same stad ca. kl. 16. Pris kr 475,- for busstur, føredrag og god lunsj på Hå gamle prestegard.

Påmelding: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller 517 91 660. Begrensa med plass så ikkje vent for lenge med å melda deg på.

 

Elisabeth Søyland er ansvarlig for formidling og markedsføring for Hå gamle presegard og Obrestad fyr.

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 390 gjester og ingen medlemmer på besøk.