Anders B Wilse NBR9404.01574 Torungen
På vei ut mot Torungen'e i 1902 (NF.W 01746. NBR9404:01574)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

En av Norges viktigste fotografer, Anders Beer Wilse (1865 – 1949), reiste land og strand rundt. Han dokumenterte både seterjenter høyt til fjells og fyr i havgapet.

ABW ble født i Flekkefjord, vokste opp i Kragerø, og gikk på skole i Horten. Han emigrerte i 1884 til USA, hvor han jobbet med landmåling i Seattle. En av oppgavene hans var å fotografere, og han blke raskt inspirert til å drive dette lenger. Han åpnet fortoforretning i Seattle i 1897, men til tross for at denne blomstret reiste han likevel tilbake til Norge i 1900. Samlingen han skapte, i løpet av de første tiårene av 1900-tallet, er i dag en unik kilde og et rikholdig arkiv til de fleste sider ved norsk samfunnsliv i perioden. For fyrinteresserte er det en fryd å se bildene som ligger på http://www.nb.no/cgi-bin/galnor/gn_sok.sh?context=0&;offset=0&skjema=0&type=e&tittel=fyr&Start=S%F8k&fm=1&limit=20&user_offset=1

Anders Beer Wilse hadde en enorm produksjon og var en energisk mann. Han reiste blant annet fast med turistskipene i årene 1905-1913, var korrenspondent for Aftenposten på Svalbard og hadde eget atelier i Kristiania fra 1901. Eller som det heter i omtalen av ham på www.galleriNOR.no: «Sannsynligvis har ingen fotograf, verken før eller siden, gjennomtrålet hele Norge slik Wilse gjorde det i første halvpart av det 20. århundret. I løpet av få år blir Wilse kjent som Norges fremste fotograf, berømt i inn- og utland for sine landskapsfotografier, stemningsbilder og portretter.»

Wilse jobbet med de fleste former for fotografi og motive fra «vanlige» fotografiske oppdrag som reklame, repro og atelierportretter til aktualitetsbilder, stemningsmotiv, illustrasjonsbilder og landskapsbilder. Videre skriver www.galleriNOR.no at han også «påtok seg mange verv, både innenfor fotograffaget og som ivrig medlem av Den Norske Turistforening. Han oppnådde en rekke æresbevisninger, som Kongens Fortjenestmedalje i gull og Kjenn Ditt Lands gullmedalje i 1925, Turistforeningens gullknapp i 1933, samt æresmedlemskap i Norges Fotografforbund i 1937.»

Med årene ble sønnen Robert Charles Wilse farens kompanjong. Han var i de senere årene daglig leder av firmaet, som han overtok ved ABWs bortgang. Driften av firmaet fortsatte frem til 1957/1958.  Folkemuseet kjøpte størstedelen av arkivet etter Wilse (ca. 112.000 negativ og 369 arkivalbum), «mens Oslo Bymuseum overtok de fleste negativene som angikk Oslos historie. Journalist Berner Hansen i Skien kjøpte alle Lindahls plater, men disse kjøpte Norsk Kulturråd i 1991 fra Berners arvinger og deponerte i Norsk Folkemuseum. Wilses skipsfotografier finnes i Norsk Sjøfartsmuseum, mens en del tusen portrettnegativ er i Nasjonalbiblioteket.»

Kilde: ABM-utvikling/Fotosekretariatets database

http://www.nb.no/gallerinor/fotografer/ab_wilse.php