Taakeklokke Rodbergsneset
Folk på Rissa sov godt når de hørte tåkeklokka. Foto: Hilde Murvold Borgfjord/Fosna-Folket.
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Før radarens tid, når skodde eller snøfokk gjorde det umulig å se fyrlykta på Rødberget, var det den taktfaste, malmtunge lyden fra tåkeklokka som leda båtene på rett vei forbi neset. Tåkeklokka får nå nytt tak og skal få et nytt strøk med maling.

Folk som var oppvokst med klokka, ble vant til lyden og sier at de sov godt om natta da klokka slo. Anlegget har høy fyrhistorisk verdi som det eneste frittstående tåkeklokkeanlegget som er intakt nord for Oslofjorden. Det ble fredet i 2000 av Riksantikvaren.

Måtte trekkes opp hver tredje time

Kyndige blikkenslagere tilknytta Riksantikvaren er nå i gang med å skifte det øverste taket på klokketårnet. Det gamle tåkeklokkeanlegget på Rødbergsneset ble ført opp i 1919, i gammel sveitserstil. Fyrstasjonen besto opprinnelig av en fyrlykt som var flyttet fra Glåpen fyr og plassert på hjørnet av stedets postkontor. Denne ble erstattet av en ny fyrlykt på moloen i 1902. Tårnet med klokka ble satt opp i 1919 og var i bruk til 1986. Klokka vart elektrisk drevet fra 1962. Før den tid krevdes det mye manuelt arbeid og stor påpasselighet, når den måtte trekkes opp hver tredje time døgnet rundt.

Tårnet er ti meter høyt, og det er på godværsdagene at blikkenslagerne og snekkeren har mulighet til å arbeide i fred og ro på det vindutsatte neset. Det gamle sinktaket fra 1919 byttes nå ut. Da den gamle sinket ble revet av, ble det oppdaget store råteskader i bordplankene, samt i spikerslaget på den nordvestre delen. Dette er nå restaurert og delvis byttet ut. I 2010 ble det nederste blytaket skiftet ut. Den gang måtte det hentes bly fra Tyskland da det ikke ble produsert i landet lenger. Bly var ikke aktuelt for det øverste taket da dette var for bratt.

Eies av Museet Kystens Arv

Det er Museet Kystens Arv som eier Rødberg tåkeklokke, også kalt Rødberg fyrstasjon, og grunnen er privat. Konservator ved Kystens Arv har ansvaret for gjennomføringen av restaureringa. Klokketårnet skal også skrapes og males nå når stillaset er på plass. Museet Kystens Arv slo med klokka under Kulturminnedagen i 2006 da tema var «Ankomst og avreise», og neste restaurering blir vedlikehold av selve klokka.

Hilde Murvold Borgfjord,
konservator