Rødtangen nett
Rødtangen tåkeklokke er snart klar for offisiell åpning. (Foto: André Schau)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Rødtangen Klokketårns venner har kjempet i flere år for å få den gamle tåkeklokka tilbake. I fjor fikk de ja fra Kystverket Sørøst, og fredag 23. mai ble endelig klokka heist på plass. Offisiell åpning blir lørdag 28. juni.

Entusiaster har i lang tid jobbet for å restaurere tårnet fra 1903, som har vært stuet vekk hos Kystverket i Arendal i mange år. For på Rødtangen har tårnet stått uten sin klokke siden 1967. Fredag 23. mai ble den 600 kilo tunge bronseklokken – ved hjelp av et helikopter – heist tilbake til sin opprinnelige plass.

Les hele artikkelen på NRK og se video av at klokka blir heist på plass

Vurderte riving

– Vi begynte i 2007, da Buskerud fylkeskommune gjorde en tilstandsrapport av tårnet som ikke så særlig bra ut. Det hadde store vannlekkasjer, og det ble vurdert om det skulle rives. Men vi bestemte oss for å restaurere det i 2011, forteller André Schau, som er leder av venneforeningen og styremedlem i NFHF.
– Vi fikk god hjelp av Riksantikvaren og Kystverket til å få klokken tilbake, og det er vi veldig takknemlige for.
Lørdag 28. juni kl. 14 skjer den offisielle åpningen av klokketårnet med klang og tåkelur i regi av Rødtangen Klokketårns Venner (RKV) og Hurum kommune. Der blir det faglige innslag ved både

Rødtangen klokke nett

Klokka ligger klar til å gjenforenes med tårnet. (Foto: André Schau)

ordfører, RKV og Buskerud fylkeskommune.
– Før den dagen har vi fortsatt en god del igjen å gjøre, sier Schau til NRK.

Stor dugnadsinnsats

25.000 kroner er tildelt foreningen fra Sparebankstiftelsen.
– Pengene går delvis til heising av klokka, og delvis til oppussing av selve tårnet. Vi har brukt store summer på reparasjoner av tårnet, og jobben med å få klokka tilbake på plass koster rundt 100.000 kroner, sier Schau til Røyken og Hurums avis.
Tåkeklokka har overvintret på Holtnes, og ennå gjenstår det en del før det blir lyd i klokka. Det er 47 år siden den sist hang ute på Nebba.
– Da har vi kommet et langt skritt videre. Nå starter jobben med å etablere et lite museum i rommet under klokka, sier Schau.
En gammel tåkelur skal også på plass utenfor, så nå blir det snart virkelig lydhørt på Nebba.