Snart klinger Rødtangen igjen

Rødtangen nettRødtangen Klokketårns venner har kjempet i flere år for å få den gamle tåkeklokka tilbake. I fjor fikk de ja fra Kystverket Sørøst, og fredag 23. mai ble endelig klokka heist på plass. Offisiell åpning blir lørdag 28. juni.

Entusiaster har i lang tid jobbet for å restaurere tårnet fra 1903, som har vært stuet vekk hos Kystverket i Arendal i mange år. For på Rødtangen har tårnet stått uten sin klokke siden 1967. Fredag 23. mai ble den 600 kilo tunge bronseklokken – ved hjelp av et helikopter – heist tilbake til sin opprinnelige plass.

Les hele artikkelen på NRK og se video av at klokka blir heist på plass

Vurderte riving

– Vi begynte i 2007, da Buskerud fylkeskommune gjorde en tilstandsrapport av tårnet som ikke så særlig bra ut. Det hadde store vannlekkasjer, og det ble vurdert om det skulle rives. Men vi bestemte oss for å restaurere det i 2011, forteller André Schau, som er leder av venneforeningen og styremedlem i NFHF.
– Vi fikk god hjelp av Riksantikvaren og Kystverket til å få klokken tilbake, og det er vi veldig takknemlige for.
Lørdag 28. juni kl. 14 skjer den offisielle åpningen av klokketårnet med klang og tåkelur i regi av Rødtangen Klokketårns Venner (RKV) og Hurum kommune. Der blir det faglige innslag ved både Rødtangen klokke nettordfører, RKV og Buskerud fylkeskommune.
– Før den dagen har vi fortsatt en god del igjen å gjøre, sier Schau til NRK.

Stor dugnadsinnsats

25.000 kroner er tildelt foreningen fra Sparebankstiftelsen.
– Pengene går delvis til heising av klokka, og delvis til oppussing av selve tårnet. Vi har brukt store summer på reparasjoner av tårnet, og jobben med å få klokka tilbake på plass koster rundt 100.000 kroner, sier Schau til Røyken og Hurums avis.
Tåkeklokka har overvintret på Holtnes, og ennå gjenstår det en del før det blir lyd i klokka. Det er 47 år siden den sist hang ute på Nebba.
– Da har vi kommet et langt skritt videre. Nå starter jobben med å etablere et lite museum i rommet under klokka, sier Schau.
En gammel tåkelur skal også på plass utenfor, så nå blir det snart virkelig lydhørt på Nebba.

 

 

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 58 gjester og ingen medlemmer på besøk.