Aktiv Flatøy-dag

ArbeidLørdag 10. mai ble det arrangert Flatøy-dag kombinert med den store Strandryddedagen. 18 personer var innom Flatøya, og det ble en storstilt ryddeaksjon både ute og inne.

Tekst: Bjørn Erik Stemland, Venner av Flatøy fyr

De ivrigste dro utover på fredag og overnattet på fyret, og i det fine vårværet ble det en flott kveld og natt. Flytebrygga er nettopp kommet på plass og sikrer en enkel og trygg adkomst.

Mange arbeidsoppgaver

Veien opp til fyret ble reparert i fjor, og etter en relativt rolig vinter var den i brukbar stand. Men det trengtes opprydding i saustakkene i fjøset, der mye skrot og gammelt materiale hadde samlet seg opp i årenes løp. Alt ble ryddet ut, og de gamle vinduene som er skiftet ut, ble kappet opp til tørr og god ved for lang tid framover.
Så ble det montert flere nye skap på veggene oppe i spisestua, og alle dørene fikk skilt med navn oppkalt etter de tidligere beboerne på fyret. Fyrmester Anton Zahl og kona Mathilde bodde på Flatøy fra 1920 til 1939. Barnebarnet Karl Fredrik og kona Hildur var med på denne Flatøy-dagen, og var ivrig med på de fleste arbeidsoppgavene.
Det ble samlet inn 7-8 sekker med søppel langs strendene, atskillig mindre søppelplukkingenn under storaksjonen i fjor. Men det gjenstår ennå mange store dugnadsprosjekter - i tillegg til at det skal bygges naust i sommer.

Fotobok

Fotograf Rune Johansen, som er med i styret for Flatøy fyr, kjørte rundt øya i båt i passe avstand og tok bilder som kanskje skal brukes i ei fotobok om Flatøy. Her tar man sikte på å dokumentere mest mulig av den prosessen som har foregått siden fyret ble opprettet i 1882. Dykkerklubben bidro i mange år til at fyret ble sikret og forfallet stoppet, inntil Venner av Flatøy fyr begynte den møysommelige restaurerings-jobben, som nå nærmer seg fullføring.
Det er blitt tatt mange bilder i løpet av de siste 5-6 årene, og folk oppfordres til å bidra med private bilder. Fyret ble nedlagt i 1966, og man vil gjerne ha bilder fra både før og etter den tid.
Og underveis i arbeidet sørget en dyktig kjøkkengjeng for god forpleining. Den aktive arbeidsdagen ble avsluttet med et skikkelig grillmat-måltid.

 

 

 

 

 

Kaffeslaberas

 

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 83 gjester og ingen medlemmer på besøk.