RESTAURERING: Filtvet fyr

Filtvet 1Mye arbeid har foregått på Filtvet fyr i 2015. Nå er de snart klare for 100-årsjubileum for lyktehuset.

Tekst: Ola Sendstad

Siste ombygging og forsterking av Filtvet fyr var i 1916. Da ble det montert elektriske glødelamper med nytt linseapparat. Strømmen kom fra det kommunale nettet. Filtvet er det første elektrifiserte fyret i Oslofjorden, og blant de aller første i hele Norge. For elektrifiseringen ble det det bygget nytt lyktehus på taket av fyrvokterboligen. Slik kom lyset høyere og rekkevidden (lysvidden) ble lengre. For reservestrøm ble det også bygget et maskinhus i tre, med aggregat. Med elektrifiseringen ble også den gamle tåkeklokka byttet ut med et sireneanlegg, og fyret fikk telefon for varsling.

I år er det altså 100 år siden alt dette kom på plass på Filtvet. I fjor ble lyktehuset restaurert og samtlige glass skiftet. Mye råteskader førte til at linseapparatet måtte demonteres for å skifte deler av gulvet. Lyktehuset ble malt innvendig og på tak. Gulv og rekkverk på tårngalleriet er også malt.

I løpet av 2016 skal venneforeningen på Filtvet igjen koble strøm på linseapparatet. Slik kan lyset demonstreres og historien formidles. Lykke til inn i jubileumsåret!

 

Filtvet 6

Du kan lese mer om Filtvet fyrstasjon HER. Nettsiden til Filtvet fyrs venneforening finner du HER.

NFHF Forum

Aktivitet nå

Vi har 155 gjester og ingen medlemmer på besøk.