Ekteparet fra Øknses, Kristen og Fred, fant ikke noe bedre sted enn fyrtårnet å feire dagen.

Kirsten og Fred reiste 15 mil for å feire bryllupsdagen i toppen av gamle Andenes fyr. Hele 56 år har de vært gift.

– Vi er så glade for oppmerksomheten rundt tårnet! I sommer er Andenes fyr virkelig kommet i det lokale søkelyset, forteller Jitse Buitink. Han er guide ved Andøymuseene og forteller begistret om hvordan folket i kommunen har begynt å komme for å se nærmere på det flotte fyret på Andøya.

Fyr for framtida

– Vi opplever eventyrlige besøkstall. Andenes fyr er den største attraksjonen for Andøymuseene. Vi håper å kunne drive aktivt gjennom hele året så enda flere får oppleve dette vidunderlige byggverket, forteller Buitink, som sammen med guidene Christoffer Lillejord og Rafael Skog like gjerne kaller seg for fyrvokter. 

– Hvorfor er fyret så populært? 

– Det er en jevn og god miks som tilsammen gjør et godt promoapparat. Vi på museet opplever at menneskene i kommunen, både i og utenfor reiselivet, fremsnakker det. Vi er alle stolte av fyret vårt. Samtidig så har vi hatt en veldig tydelig strategi i sosiale medier og lokale medier. 

Reiser ens ærend 

Han forteller videre om mennesker som har hatt fyret som reisemål, blant andre Kirsten og Fred fra Øksnes som feiret bryllupsdag i toppen av tårnet.

– Vi har intervjuet noen av gjestene på fyret og funnet mange kilder til deres fasinasjon. Nettstedet Nomademania har for eksempel kun fyret som eneste destinasjon i hele Vesterålen, forteller Buitink og legger til at det finnes et «fyrpass» hvor en samler stempel fra fyr i hele verden.

Ung stab

I sommer er det Buitink, Lillejord og Skog som utgjør guidene ved Andøymuseene. Alle tre med fortellerevnen i god behold.

-Vi opplever ofte at gjestene kommer tilbake og gir oss en klem. Chris og Rafael er begge 99-modeller og har lyktes å få flere ungdommer til fyret, samt familie og venner som igjen drar med sine.

Jitse Buitink