Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Fyrstasjonen på Landego ble opprettet i 1902, blant annet etter ønske fra hurtigruteselskapenes loser. Stasjonen fikk støpejernstårn på 29 meter, og her ble også tåkeluren ”Vestfjordoksen” plassert i 1934. Med tåkeluren økte arbeidsoppgavene på fyret, og det ble bygd fyrmesterbolig med to leiligheter og assistentbolig med to leiligheter.
Landego fyr ble automatisert og avbemannet i 1993. Stasjonen er fredet av Riksantikvaren. Fyret, har siden Skagen Hotel  Bodø gjorde stedet om til et opplevelsessted i 1994, vært en suksess, i følge administrerende direktør for Skagen Hotel, Arne Kjell Nyheim.
-Vi har i samråd med riksantikvaren bevart bygningene slik de en gang var og gitt dem tilbake de originale fargene, sier Nyheim til bladet Båtliv.
Her samler man krefter, bygger lagånd, og opplever smellvakker og rå natur. Landego Fyr er tilrettelagt for lukkede grupper. Det kan tilby 34 sengeplasser, og en hyggelig stab av folk som ikke er opptatt av stengetider, men er foreløpig er det ikke åpent for enkeltovernattinger. Staben til fyrvert Sindre Laksmark forgyller både mat og gjester på vakre Landego. Og alle får se – en sol som aldri går ned!

Fakta om bygningene på fyret:

FYRTÅRNET
Fyrtårnet er holmens stolthet. Det ble oppført i 1902 og har siden den gang opplyst og markert innseilingen til Bodø i alle år. I 1993 ble fyret automatisert. Her oppe kan du se hele Lofotveggen og områdene rundt Bodø, Kjerringøy, Mjelle og Steigen. Med sine 40 meter over høyvann ruver det godt opp fra bakken.

FYRMESTERBOLIGEN
Fyrmesterboligen ble oppført samtidig som fyrtårnet i 1902. Her finner du grupperom og overnattingsrom. Fra husets stue kan du sitte og skue utover skipstrafikken til og fra Bodø.

ASSISTENTBOLIGEN
Denne boligen ble oppført i 1936 som et resultat av større virksomhet på fyret i forbindelse med at det ble installert tåkelur i tårnet. I denne bygningen holder vertskapet til. Her bor også overnattingsgjestene.

FJØSET
Den lange og lave bygningen som står mot Lofotveggen er den tidligere fjøset. Her arrangeres møter og større middager. Her kan du blant annet beskue hele historien til hurtigruteskipene.
NAUSTENE
Ved kaia finner du to naust. Assistentnaustet og Fyrmesternaustet. Her finner du badstue, og de meget berømte badestampene. Naustet inneholder også bar med alle rettigheter.

MASKINHUSET

Maskinhuset ligger mellom fyrtårnet og fjøset. Her har kystverket sitt utstyr og sentralen som i dag styrer det automatiserte fyret.

Foto: Riksantikvaren