Andenes fyr rehabiliteres

Andenes fyr skal renoveres utvending for to og en halv million kroner.
Hvis alt går etter planen skal arbeidene i følge Kystverket, være avsluttet innen utgangen av september måned i år.
– Dette er gledelige nyheter for oss. og vi ser frem til at arbeidene utvending på fyret starter opp, sier fyrforvalter Jitse Jonathan Buitink ved Andenes fyr. Han er i tillegg varaordfører i Andøy kommune og leder av Andøya Museum.

Andenes fyr ligger nærmest midt i byen. Foto: Norsk Fyrforening
Fyret på Andenes ligger nærmest midt i byen og er et landemerke langs riksvei 1.- Andenes fyr er kanskje et av de best besøkte fyrene i landet, ettersom fyret er lett tilgjengelig – enten man kommer sjøveien eller med bil. I fjor hadde vi mer enn 10 000 besøkende på fyret. Det var rekord, forteller Jitse Buitink.
Arbeidet som skal utføres utvending består av vedlikehold av fyrtårnet. Tårnet skal vaskes, rust og løs maling fjernes, før det grunnes og males.
Trolig så starter arbeidene i slutten av juni, når kontrakt med entreprenør er inngått fra Kystverkets side.

Fyrforvalter Jitse J. Buitink håper arbeidene som skal gjøres på fyret ikke er til hinder for besøkende. Foto: Norsk Fyrforening
Fyrforvalter Buitink håper arbeidene kan gjennomføres uten at de må gå til det skritt å stenge tårnet for besøkende.
Allerede på 1500-tallet var Andenes Nordlands største fiskevær med tilreisende fiskere fra Skottland, Tyskland og Danmark.
Senere kom nedgangstider og tragiske ulykker. Blant annet omkom 30 fiskere fra området på havet 6. februar 1821. Minnesmerke over den tragiske hendelsen står i dag i sentrum av Andenes by.
Fiskevær
I 1840 bodde færre enn ti familier i byen. Heldigvis tok fisket seg opp. Særlig var det viktig at det store moloanlegg på 2,5 km, som ble anlagt mellom 1895–1905, skapte en flott havn for fiskeflåten.
Etableringen av Andenes fyr som ble tent første gang, 24. september i 1859 hadde storbetydning for stedet.
Det 40 meter høye støpejernstårnet er Norges fjerde høyeste og gir stor lysvidde utover et, til tider, stormfullt hav.
Murstein og støpejern
Fyret ble bygget både av hensyn til fiskeriene og av hensyn til økende skipsfart også i dette området.
Platene til støpejernstårnet kom som byggesett fra Marinens Hovedverft i Horten, og ble skrudd sammen på stedet.

For å støtte opp fyret på Andenes gikk det med over 90 000 murstein på innsiden av støpejernstårnet. Foto: Norsk Fyrforening
Fyrvesenet var usikre på om platene alene ville være solide nok mot vind og sjøsprøyt, så de fôret like godt hele fyrtårnet innvendig med murstein. Vel 90 000 teglstein gikk det med for å oppnå dette.