Slik ser Kystverket for seg at en ny fyrlykt skal plasseres på Frekøy. Venneforeningen ber Kystverket revurdere planene. Illustrasjon: Kystverket

Foreining for Frekøy fyrstasjon ber Kystverket gjøre om planene om å legge ned fyrstasjonen og erstatte den med en elleve meter høy fyrlykt.
Kystverket har søkt og fått ja fra vernemyndighetene til å legge ned fyrstasjon – som også blir kalt Haugsholmen – men venneforeningen som eier fyret, håper at planene blir skrinlagt.
– Det er trist hvis Kystverket legger ned fyrstasjonen. Jeg vet det er dialog mellom Kystverket og venneforeningen for å komme frem til en løsning der fyret fortsatt blir aktivt. Jeg er enig med venneforeningen at det er fullt mulig å sikre lyset i fyret med strøm fra solceller, sier faglig rådgiver André Schau i Norsk Fyrforening.
– Slik vi ser øya vil miljøet på øya bli vesentlig forringet dersom man bygger den nye fyrlykta. Freden og harmonien med øya blir langt på nær en kulturhistorisk og naturopplevelse hvis man plassere inn en Litux Lux midt i naturområdet. For oss som eier og drifter holmen var bakgrunnen for kjøpet todelt, både å ta vare på kulturmiljø og deling av naturopplevinger. Dette var også bakgrunn for at vi reiste til klima- og miljødepartementet for å endre på det foreslåtte ilandstigingsforbudet i naturreservatet. Dette lykkes vi med og Frekøya har i dag unntak av ferdselsforbudet, skriver styreleder Jostein Korsnes i et brev til Kystverket.
Foreinga for Frekøy Fyrstasjon mener dagens løsning med nettstrøm og batteribank – og eventuelle solceller – så er hensynet til miljøet ivaretatt. Ved å opprettholde fyrstasjonen så er det ikke
nødvendig med naturinngrep, skriver Korsnes videre.
Han understreker det forholdet at en utbedring av dagens sjøkabel og 500 meter luftspenn så vil sikre god strømtilførsel til fyrstasjon.
–  I tillegg er dagens ledlinse og batteribank i fyret nye, legger han til.
Korsnes påpeker også at prosjektering og bygging av ny Litus Lux fyrlykt også kostnader. En kostand som må sammenlignes med kostandene ved å bygge den elleve meter høye fyrlykta.
– Staten eier kun lyktehuset som forvaltes av Kystverket. Det betyr at det ikke er store utgifter til vedlikehold av det staten eier, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
>
>  – Utfordringen har ligget på Haugsholmen, men dette er i ferd med å
> bli løst av den lokale kraftleverandøren. Derfor bør Kystverket
> revurdere sine planer, sier faglig rådgiver André Schau.
>
>  Kystverkets plan er å sette opp en fyrlykt av typen Litus Lux sør
> for dagens fyrstasjon. Fyrlykten blir elleve meter høy og skal være
> selvforsynt med strøm via solceller.
>
>  Haugsholmen fyrstasjon inngår som del av Eggholmane-Lisjeholmen
> naturreservat sør for Kvamsøya. Et naturreservat der det er forbud
> mot tiltak som kan endre naturmiljøet.
>