Foto Matti Riesto
Det nesten 120 år gamle fyret på Prestøya ble totalskadd i brannen onsdag. (Foto: Matti Riesto, Brønnøysunds avis).
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Onsdag ble store deler av Prestøyene fyrstasjon i Brønnøysund i Nordland totalskadet i brann. Eier av fyret har lagt ned veldig mye tid og ressurser på å vedlikeholde og oppgradere fyret. – Det gjør det hele ekstra tragisk, sier Lars Ivar Christensen, nevø av eier Aasa Storlien, til NRK.

Brannsjef Geir Johan Hanssen i Brønnøy konstaterer at fyret på Prestøya er nesten totalskadet, men tror ikke mer kunne vært gjort for å berge bygget. Klokken 10.25 onsdag 1. oktober fikk politiet inn melding om brann i fyret på Østre Prestøy, skriver Brønnøysunds avis.
Slukkingsarbeidet var i gang før klokken 11, altså en drøy halvtime etter første melding.
– Det kunne ikke gått fortere enn det gjorde, sier Hanssen.
Røykdykkere ble sendt inn, men det var tidlig klart at ingen mennesker var inne i bygget. Likevel ble det store skader på bygget.
– Andreetasjen er totalskadet, det er også store skader på førsteetasjen. Dette er et gammelt og komplisert bygg å drive slukking i, sier Hanssen.
– Blir bygningen stående?
– Det blir opp til huseier og forsikringsselskap, sier brannsjefen.

Restaureringsarbeid

– Brannen oppstod i forbindelse med restaureringsarbeid på taket. Det ble

Foto Tommy Ebbesen

Brannmannskapet startet slukningsarbeidet kun en halvitme etter at brannen startet på fyret. (Foto: Tommy Ebbesen, Brønnøysunds avis.)

brukt en vinkelsliper for å fikse takrenna, og da har gnistene satt fyr på taket, forteller operasjonsleder Trond Martinussen, ved Helgeland politidistrikt til TV 2.
Alle arbeiderne kom seg raskt ut av huset og i sikkerhet, mens flammene vokste. Redningsskøyta UNI Helgeland bistod brannvesen og politi på stedet, som meldte om kraftig brann.

– Kjempetrist

– Det er kjempetrist. Fyret er blant de mest markante kulturminnene på Sør-Helgeland, som forteller mye om Norges historie som kystnasjon, sier fagleder for nyere tids kulturminner i Nordland fylkeskommune, Ruth Tove Trang til NRK.no.
Fyret ble opprettet i 1896. Det erstattet da Brønnøysund fyr, som ligger på Buholmen.
– Her bodde fyrvokterne med familiene sine helt fram til fyret ble automatisert i 1935, sier Ruth Tove Trang.
Fyret ble etterhvert erstattet av en fyrlykt.

Ikke fredet

Fra et arkitektonisk synspunkt er fyret på Prestøya helt unikt.
– Det spesielle med fyret er at fyrlykta er integrert i fyrvokterboligen. Det er et sjeldent syn på kysten, sier Trang.
Bygget er ikke fredet, men helt klart verneverdig.

Foto Tommy Ebbesen 2

Brannen skal ha oppstått under restaureringsarbeid på taket. (Foto: Tommy Ebbesen, Brønnøysunds avis).

– Fyret er utvalgt som nasjonalt og regionalt viktig kulturminne på Sør-Helgeland. Nå får vi se hvor stort skadeomfanget blir. Forhåpentligvis kan fyret restaureres og bygges opp igjen, sier faglederen i kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune.

– Et fantastisk sted

– Man blir helt satt ut. Dette fyret representerer gammel kultur og arkitektur som eieren har brukt veldig mye tid og ressurser på å holde ved like og oppgradere, sier Lars Ivar Christensen til NRK.
Han er nevø av Aasa Storlien, som eier fyret. Han har mange gode minner fra det gamle fyret. I 1972 lagde hans far, filmskaperen Ivar Christensen, en 15 minutter lang kortfilm om det ærverdige fyret. Det er Anne Cath. Vestly som har fortellerstemmen til denne filmen, forteller Christensen, som selv var syv år da innspillingen fant sted.
– Jeg har mange gode minner fra den tiden, og var der på sommertid flere år på rad sammen med både fettere og kusiner. Det er et fantastisk sted, forteller han.

Svært preget

Eier Aasa Storlien er selv svært preget av hendelsen, og har derfor så langt ikke ønsket å kommentere brannen.
– Aasa har lagt ned veldig mye tid og ressurser på å vedlikeholde og oppgradere fyret. Det gjør det hele ekstra tragisk. Så sent som i sommer var hun i Sverige for å få tak i helt spesielle glass til vinduene i fyret, forteller Christensen til NRK.
Han beskriver selv brannen som forferdelig trist.
– Det er noen år siden jeg var der selv, men minnene er like levende den dag i dag, sier han.

– Brannsikkerhet en utfordring

 Regiondirektør Fridtjof Johan Wangsvik i Kystverket Nordland forteller at Kystverket ikke har noe ansvar for bygningene, i og med at fyret er privat og ikke fredet. Han synes likevel at brannen på fyret er dypt tragisk.
– Fyret er nesten et signalbygg i innseilingen til Brønnøysund, så dette er bare tragisk, sier han til fyr.no.
Wangsvik forteller at brannsikkerhet på fyr er en stor utfordring.
– Brannforskriftene må følges, særlig på fyr som leies ut og er fredet. På utleiefyr står det lokale brannvernet for kontroll og ettersyn. Tilgang til vann kan være en utfordring, man må ofte bruke pumpe, forteller Wangsvik.

– Tap for norsk fyrhistorie

– Dette er et stort tap for norsk fyrhistorie. Vi må sette fokus på brannsikkerhet på fyr fremover. Fyrene er en viktig del av norsk historie. Vår største medfølelse går til eier Aasa Storlien, som er medlem hos oss. Hun har lagt ned et fantastisk arbeid i å bevare fyret. Vi håper virkelig at fyret kan bygges opp igjen, sier fungerende leder Tormod Steen i Norsk Fyrhistorisk Forening.