Tvistein fyrstasjon. Foto: E. Carrera.

Hva må til for å redde et fyr i forfall? Tvisteins Venner har jobbet siden 2011. Dugnadstimene som er lagt ned, tilsvarer fem årsverk! I sommer åpnet fyret for besøk.

Offisiell åpning

26. juni var ildsjelene samlet til feiring, for nå kan de endelig ta imot overnattingsgjester. I sommermånedene vil fyret være del av kystled-tilbudet.

Denne dagen hadde venneforeningen invitert gode hjelpere og andre fyrinteresserte. Belinda Pedersen, overingeniør i Kystverket Sørøst, klippet snoren.

Drivergruppa på Tvistein fyr ble gratulert av Kystverket. Fra venstre: Endre Tanggaard, Terje Nalum, Belinda Pedersen (Kystverket Sørøst), Kjell Arne Heyn, Charlotte Nalum og Dag Høibø.

Fyr-frivilligheten står sterkt

Tvisteins Venner ledes av Terje Nalum, og det er tre generasjoner av Nalum-familien som bidrar på fyret.

På en fyrstasjon er det mange enkeltdeler som krever kjærlig pleie. Alf Nalum har restaurert døren til maskinhuset.

Tvisteins Venner er egentlig et samarbeid mellom tre foreninger: Kystlaget Fredriksvern, Brunlanes Jeger- og Fiskerforening og Anvik Bygdelag. Særlig kystlaget har vært avgjørende for ny bruk av fyr i området, ettersom de også driver tilbudet på fyrene Svenner og Stavernsodden.

Fyret opp gjennom tidene

Tvistein har vært operativt siden 1908, men med to ulike løsninger for lyktehuset.

Det er værhardt på Tvistein, og bygningene er samlet rundt et inngjerdet gårdstun. I 1914 måtte det tas ytterligere grep, og det ble bygd en 50 meter lang mur som gir vern når bølgene slår mot østsiden av holmen.

Somrene fremover kan besøkende få se med egne øyne hvordan været og skiftende behov har formet fyrstasjonen. Og så kan de nyte en god natts søvn i de nyoppussede bygningene.

Les mer om Tvistein fyrstasjon.