Kvitholmens Venner inviterer til stort familiearrangement i forbindelse med Kystens dag. Foto: Stine-Mari Aandal

Alt ligger til rette for sommerens høydepunkt når Kvitholmens venner inviterer til stor familiefest på Kystens dag 11. juni. Gjennom hele våren har den aktive dugnadsgjengen jobbet for at fyrets skal fremstå fra sin beste side når alle besøkende inntar stedet.

-Vi har arrangert  Kystens dag siden 2006 og er klare for årets markering. For oss er dette sommerens og årets absolutte høydepunkt. Vi setter opp gratis båtskyss ut til Kvitholmen, selger fiskeburgere, Kvitholm-rabarbra og sveler. I tillegg så har vi et bredt tilbud av forskjellige aktiviteter som kajakkpadling, fyrtårn-rappellering, livet i fjæra for barna, foredrag om livet på Kvitholmen og underholdning, forteller Stine-Mari Aandal i Kvitholmens Venner.

Alt ligger til rette for en flott sesong på Kvitholmen Fyr. Foto: Stine-Mari Aandal

Historiefortelling

Alle som tar turen til Kvitholmen fyr på Kystens dag får med seg venneforeningens premiere på en powerpointpresentasjon om alt foreningens medlemmer har vi har gjort på fyret siden den ble startet. –  Vår dyktige leder Sissel Solli Eide, har funnet mange bilder og ordnet den. Vi gleder oss skikkelig til å vise frem denne historien, legger en entusiastisk Aandal til.

Det er populært å delta på dugnadene som Kvitholmens Venner inviterer til. Foto: Stine-Mari Aandal

På venneforeningens Facebook-side ligger det oppdatert informasjon for alle som vil ta turen til Kvitholmen på Kystens dag eller i løpet av sommeren.

Aktiv gjeng

Kvitholmens venner er en aktiv fyr-gjeng i Hustadvika kommune. Foreningen stor vekt på trivsel, hygge og gode matpauser når det arrangeres dugnader.

Kjøkkenhagen på Kvitholmen klargjøres for utsetting av poteter og grønnsaker. Foto: Stine-Mari Aandal

-Dette er nok med på å bidra til at folk gjerne kommer tilbake for å være med på dugnadene våre.  Dessuten er det jo virkelig et privilegium å få tilbringe tid på og å være med på å ta vare på en slik fantastisk perle av en plass som det Kvitholmen er, sier Stine-Mari Aandal.

Flytebrygga kommer på plass. Foto: Stine-Mari Aandal

Venneforeningen har noen oppsatte dugnader i løpet av året, men i tillegg blir det blir også mange spontane dugnader.

Et måkepar har bygd reir og lagt egg under flaggstangen, men venneforeningen fikk malt den likevel. Foto: Stine-Mari Aandal

– Her må man tilpasse seg vær og vind, for det tilpasser seg definitivt ikke alltid planene våre. Nå i vår har vi hatt en del bra vær, så det har allerede blitt mange dugnadstimer så langt i år.

Sauer og egne grønnsaker

Sauene skal holde vegetasjonen nede på Kvitholmen. Foto: Stine-Mari Aandal

Stine-Mari Aandal opplyser at dugnadsgjengen har luka og sådd litt grønnsaker i hagen, satt poteter, rydda søppel i fjæra, malt vinduer, flaggstangen og smia og startet opp et par andre male-prosjekter.  – Vi har også fått utover flytebrygga som gjør holmen mer tilgjengelig om sommeren. En lokal sauebonde har flyttet en del av sauene sine utover. Sauene holder vegetasjonen på holmen nede, og er med på å skape liv, veldig kjekt både for oss og de som kommer på besøk! Nå fremover kommer det en del gjester, men vi satser på å få unna litt malerarbeid, hagearbeid og diverse også i mellom besøkene, fortsetter Stine-Mari Aandal.

Spekesild-gildet er et fast innslag hver høst på Kvitholmen. Foto: Stine-Mari Aandal

Hver høst avslutter Kvitholmens Venner dugnadsåret med et skikkelig spekesild-gilde, spekesilden serveres da med poteter og grønnsaker dyrket på Kvitholmen. – Det er stor stas, avslutter Stine-Mari Aandal.

Hustadvika er avmerket på viseadmiral Wodroffs norske sjølegdskart fra 1700-tallet – gjengitt i den nylig utgitte boka «Viseadmiral Wodroffs norske sjølegdskart».

Følg Kvitholmens Venner på Facebook:  https://www.facebook.com/groups/117530348289230/