Deltakere leietakersamling
Deltakerne på leietakersamlingen (Foto: Ingrid Eitrem)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Fra 4.- 5. september arrangerte Kystverket sørøst leietakersamling for fyrene i regionen på Lindesnes havhotell. Vedlikehold av bygninger sto på agendaen.

 

Tekst: Ingrid Eitrem

 

Helge Korsvik fra Jotun AS holdt innlegg om overflatebehandling av stål, yttervegger av tre, eternitt på treplater og eternitt på tak. Han vektla hvor viktig det var med vasking av bygget før oppussing. Jotun AS har også en telefonservice som besvarer spørsmål knyttet til overflatebehandling.

 

1 Lindesnes

Deltakerne fikk besøke Lindesnes fyr (Foto: Ingrid Eitrem)

– Alle som har spørsmål vedrørende ulike behandlingsmetoder kan ringe teknisk service hos Jotun på telefon 33 45 75 30 eller chatte med oss på www.jotun.no mellom klokken 8-16, sa Korsvik fra Jotun AS.

 

Formidling av fyrhistorien

Hilde Andressen fra Kystverket informerte om at Senter for eiendom og kultur i samarbeid med Kystverkmusea har utarbeidet seks plakater med tekst og historiske bilder som skal gis til fyrleietakerne langs kysten.

– Plakatene gir generell informasjon om blant annet fyrlysets historie, fyrbyggerne og fyrlivet. De vil være et fint tillegg til de bildene fra det enkelte fyrs historie som ofte blir hengt opp, fortalte Andressen.

Plakatene vil bli sendt ut til kontaktpersoner på fyrene, og det kommer mer informasjon om dette på et senere tidspunkt.

Lindesnes

Vakre Lindesnes fyr (Foto: Monica Lindanger)

Innslag fra leietakerne

17 leietakere holdt innlegg om hvilket arbeid som hadde blitt utført på fyrene og hvilke oppgaver de ønsket å prioritere fremover. Foreningen Onsø-Beviset fortalte om utbedringer og sosiale arrangementer på Strømtangen fyr.

 – Det har blant annet blitt lagt inn brannalarm i alle bygninger, fyrbua har blitt pusset opp og gjort om til Kystledhytte og det har blitt installert strøm i sjøbodene, sa Tom Oddvar Olsen fra Foreningen Onsø-Beviset.

– I tillegg har vi hatt konsert i juni hvor cirka 150 mennesker møtte opp, la han til.

 

Nattvandring på Lindesnes fyr

2015 er lysets år, og i den anledning var det passende å ta turen til Lindesnes fyr. Museumsdirektør Jo Van Der Eynden holdt en presentasjon om utstillingene på fyret, og alle fikk ta turen opp i fyrtårnet. En flott utflukt!