Nasjonal kvikksølvsanering på 19 fyrstasjoner

Kystverket skal det nærmeste året foreta kvikksølvsanering på rekke fyrstasjoner langs Riksvei 1. Flere fyrtårn er blitt avstengt de siste årene, på grunn av for høye kvikksølvnivåer i lyktehusene.
Kystverket ønsker å inngå en rammeavtale med en entreprenør for sanering av fyrtårn som tidligere brukte kvikksølv bad for å opprettholde trinnløs linse rotasjon.
– Dette er gledelige nyheter. Vi ser frem til at lyktehusene kan gjenåpnes uten fare for kvikksølvforgiftning, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, er glad for at Kystverket setter i gang et stort arbeid med å fjerne kvikksølv på fyrstasjonene langs kysten. Foto: Norsk Fyrforening
Kontrakten som Kystverket frister med, har en verdi på fem millioner kroner. Oppdraget går ut på å rengjøre og sanere fyrbygg for kvikksølv basert på informasjonen fra målinger på hver av de 19 fyrstasjonene.
Fyrstasjonene dette gjelder er Færder, Torungen, Oksøy, Ryvingen. Eigerøy, Feistein, Slåtterøy, Svinøy, Sletringen, Sør Gjæslingan, Sula, Bremstein, Tennholmen, Ytterholmen, Træna, Landegode og Skrova.
Jobbet i mange år
Pensjonert nasjonalparkfyrforvalter Knut Mørland har i mange år jobbet for kvikksølvsanering. – Det har vært med tungt hjerte vi har sagt nei til besøk i toppen av Torungen fyr på grunn av faren for kvikksølv. Nå ser det ut til at Kystverket har funnet penger til dette viktige arbeidet, og at vi i løpet av noen år igjen kan tilby fyrgjester en tur opp i lyktehuset. Det ser vi virkelig frem til sier Knut Mørland.

Pensjonert nasjonalparkfyrforvalter Knut Mørland har i mange år arbeidet for å få fjernet kvikksølv fra lyktehusene på 19 fyrstasjoner. Foto: Norsk Fyrforening
Han gikk av som nasjonalparkfyrforvalter på Torungen fyr i 2023, men er fortsatt opptatt av at kvikksølvproblematikken ved norske fyrstasjoner må løses til glede for allmennheten.
Metallisk kvikksølv
I mer enn 100 år har metallisk kvikksølv vært brukt som bæring til den roterende fyrlinsen. I 2016/ 2018 ble dette kvikksølvet fjernet på flere av fyrstasjonene, og bæring er nå ivaretatt av oljefylte rullelagre.

Kystverket har stengt adgangen til en rekke lyktehus på grunn av fare for kvikksølv. Foto: Norsk Fyrforening
Det ble foretatt kvikksølv sanering flere ganger etter ombyggingen for hvert av fyrene. I 2023 og 2024 ble det av Kystverkets personell foretatt nye luftmålinger i fyrtårnene.
Det er for flere av fyrene målt for høye verdier og registrert synlige kvikksølv perler der kvikksølv kar ble tømt. Etter den planlagte saneringen skal Kystverket foreta nye luftmålinger i inntil 1 år i ettertid – inntil verdiene er under fastsatt grenseverdi. Grenseverdi er pr. nå på 0,02mg/m3 luft. Prosjektleder for kvikksølvsaneringen er overingeniør Belinda Pedersen ved Kystverket i Arendal.