Oksøy fyrstasjon. Foto: Arve Lindvig. CC BY-ND, https://kystreise.no/detaljer/642/Havna-paa-Oksoey-fra-Nord.

Sommeren er godt i gang og mange har allerede kost seg på et av de mange besøksfyrene langs kysten. Et fyr som har stått som et uoppnåelig mål – er endelig blitt besøksfyr. Ytterst i Kristiansands-skjærgården ligger høyreiste Oksøy fyr. Nå er det hvite fyret med rødt mavebeltet endelig blitt besøksfyr – men det er strenge begrensninger for hvor feriegjester og andre besøkende kan bevege seg i verneområdet.

-Det er veldig sjeldent det er så stille som i dag. Vanligvis blåser det stikker og strå, sier driftsleder Erik Wigstøl i Bragdøya kystlag til Fædrelandsvennens sommeravis. Wigstøl var med lokalavisen ut på Oksøy for å fortelle nyheten om at det fra i sommer er mulig å bestille fyrferie på Oksøy.

Wigstøl forteller at fyret og de tilhørende driftsbygningene på sørsida av øya fungerer som kurs- og konferansesenter for Kystverket, men loshuset tvers over havna åpnes for overnatting. For sommeren satte inn ble det fra kystlagets side lagt ned utallige dugnadstimer for å få alt i stand. Planen var at fyret skulle ha åpnet som besøksfyr tidligere, men dette ble utsatt på grunn av pandemien. – Vi har malt litt, pussa og lakket golv og fått litt flere møbler på plass, forteller Astrid Anita Ziegler Stegane til Fædrelandsvennen.

Oksøy fyrstasjon. Foto: Ola Sendstad.

Oksøy fyr

Oksøy fyr ligger i et verneområde, og deler av øya er et fuglereservat med ferdselsforbud fra 15. april til 15. juli – noe som legger begrensninger på hvor man kan ferdes på Oksøy. Det er lov til å bevege seg mellom loshuset i syd og fyrtårnet i nord. Noe som inkluderer den idylliske havna med både svaberg og ei lita sandstrand.

Loshuset ble ferdigstilt i 1964 for å betjene losstasjonen som hadde vært etablert på Oksøy siden 1950. Overnattingsstedet har innlagt strøm, vann, toalett og dusj. Mens første etasje består av felles oppholdsrom, kjøkken, vertskapsrom og bad, er sengeplassene fordelt på tre soverom i andre etasje. Loshuset har også en redskapskjeller. Totalt er det overnattingsplass til maks ti personer, inklusive vertskapsrommet med tre sengeplasser. 

Prisen for å overnatte på Oksøy fyr ytterst i Skagerrak koster 350 kroner natta. Er du medlem i kystlaget slipper du unna med 200 kroner. Og barn går for halv pris. Om det blir mulig å overnatte her om høsten eller våren, er fortsatt uvisst. Enn så lenge blir det i alle fall åpent i skoleferien.