Viberodden bro
To aluminiumsbroer skal forbinde Vibberodden med fastlandet (Foto: Johan Aakre)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

To broer skal forbinde holmen der Vibberodden fyrstasjon ligger med fastlandet. Broene er nå sveiset sammen, og det gjenstår å få satt dem opp.

 

Tekst: Ingrid Eitrem

Johan Aakre fra Vibberoddens Venner forteller til fyr.no at det er naboen Aker Solutions som har laget de 22 meter lange aluminiumsbroene. De skal brukes for å komme seg fra fyret når været er dårlig, og er en gave fra Aker Egersund og Conoco Phillips. Nå venter venneforeningen på at broene skal bli satt på plass av en kranlekter.

– Vi vil fortsette å benytte båt til og fra fyrstasjonen når været tillater det, sier Aakre.

 

Viberodden musikk

Gode opplevelser på Vibberodden (Foto: Johan Aakre)

Spennende historie

Vibberodden fyrstasjon fra 1855 ligger like ved den søndre innseilingen til Egersund. I 1869 ble det lagt en undersjøisk telegrafkabel like ved fyret, fra Peterhead i Skottland til Egersund, det nærmeste punktet til våre naboer i vest. Denne forbindelsen var en viktig grunn til at tyskerne angrep Egersund allerede morgenen 9. april 1940.

Like utenfor Vibberodden ligger et såkalt «amfidromisk punkt», et nullpunkt for flo og fjære. Det er tidevannet i Atlanterhavet og den engelske kanal som utligner hverandre til enhver tid. Dette gjør at folk kan ha snekkene i båthus, eller garasjer som de også kalles.

I en bukt like overfor fyret ble «Den Norske Løwe» tatt inn for å redde de verdifulle kanonene etter at skipet tok fyr i en orkan i 1666. Det var Vibberodden som var base for dykkingen under den arkeologiske utgravingen.

Også under 2. verdenskrig skjedde det spennende ting rundt fyret, med henting og levering av agenter for Secret Intelligence Service. Den spesialbygde MTB 718 var der fire ganger i hemmelig oppdrag.

Dette er noen av de mange historiene som besøkende får høre om når de besøker Vibberodden, og historiefortellingen er en viktig del av fyropplevelsen.

Viberodden musikkverksted

Musikere får arbeidsro på fyret (Foto: Johan Aakre)

– Vi jobber nå med å lage et lite hefte hvor de besøkende vil få presentert de viktigste historiske hendelsene ved fyret, uttaler representanten fra Vibberoddens Venner.

 

Venner i verden

– Fyret skal brukes som et verktøy for at gode ting skal skje, fortsetter Aakre.

– 1/3 av året blir brukt til utleievirksomhet, 1/3 av tiden går til foreningsarbeid og 1/3 av tiden skal gå til å få venner i verden, legger han til.

Aakre utdyper at fyret får venner i hele verden gjennom å skape gode opplevelser. Fyret er til for å gi inspirasjon og sette i gang nye tanker. Her skal syriske flyktninger bidra til grillweekend. Forfatteren Håvard Rem og visesangeren Tønes har vært på fyret for å samarbeide om et felles prosjekt, og en rekke internasjonale artister har spilt inn plater i de spesielle omgivelsene. Dessuten har ledergrupper i oljeindustrien benyttet Vibberodden fyr som et konferansested.

– Vi tar på oss vertskapsrollen enten det er flyktninger, konsernsjefer eller kjendiser, avslutter Aakre.