Øst for Nesoddlandet i Oslofjorden ligger øygruppen Steilene. Den består av fem små øyer: Landsteilene, Persteilene, Storsteilene, Knerten og Fyrsteilene, regnet fra øst mot vest. De to første er bundet sammen med en smal fylling. Navnet på øygruppen var i middelalderen Stenene, og det kan passe bra med fasongen. Grunnen til dagens navn er visstnok at øyene fra 1700–tallet ble brukt som rettersted. Å dømmes til «hjul og steile» var en barbarisk henrettelsesmetode som ble brukt ved alvorlige forbrytelser. Et poeng var at den skulle være til skrekk og advarsel, og da var det viktig at retterstedet lå godt synlig, for eksempel ved skipsleia. Om det faktisk var slik at henrettelsene skjedde på Steilene, eller at de døde ble hengt opp der etterpå, er noe usikkert, men navnet Steilene passer godt inn i navnefloraen i området. Både Helvetsflauet, Prekestolen, Bispestallrenna og Kjerringræva ligger i nabolaget.
Det var Christiania havnekommisjon som foreslo et fyr ytterst på Steilene. Øya er lav og vanskelig å se for de sjøfarende i mørke og usiktbart vær, og den ligger nesten midt i leia inn mot hovedstaden. Ifølge planene skulle Steilene fyr «tjene til Veiledning ved Oppseilingen fra Drøbak til Christiania, og for at undgaae Steilene paa østre, og de blinde Skjær Gaaungerne paa vestre side af Skipsløpet». På det som etter dette ble hetende Fyrsteilene, bodde det fra før en fiskerbonde. Christiania havnekommisjon kjøpte inn en liten fyrlykt fra Frankrike og plasserte den på vestre gavlvegg i bondens vesle hus. Fyret på Steilene ble tent første gang i 1837 og var det andre fyrlyset i Indre Oslofjord.
Det beskjedne fyrlyset på Steilene var ikke i lengden tilfredsstillende, og i 1873 kjøpte Christiania havnekommisjon likeså godt opp holmen og huset fyret stod i for å kunne utvide. Det ble også bygget et uthus og et naust på østsiden av holmen der det var en svært god båthavn. I 1875 kom så det første i en serie forskjellige tåkesignaler på fyret, siden det ofte var mye tåke i området. Det var en klokke i et tretårn med urverk og lodd, som måtte trekkes opp på bestemte intervaller. Da det nå ble flere arbeidsoppgaver på fyret, ble det ansatt en assistent, og han fikk en liten leilighet i uthusbygningen. I 1878 ble så fyrstasjonen på Steilene statlig og overført til Fyrvesenet, som forsterket lyset der et par ganger.
I 1919 ble fyret flyttet 90 meter til holmens sørvestre odde for å komme nærmere hovedleden. Der ble det ført opp en betongbolig for fyrvokteren med et tilhørende uthus i tre. Assistenten ble nå boende i den gamle boligen. Et treetasjes betongtårn med linseapparat ble bygget inntil boligens vestre gavlvegg. I 1939 fikk Steilene fyrstasjon et nytt tåkesignal i form av en nautofon på en høy jernstolpe. Samtidig bygde fyrvesenet et maskinhus i betong til nye aggregater, transformatorrom og vaktrom. Steilene fyrstasjon bestod nå av hele sju bygninger.
I 1950 forsvant imidlertid mye av maskinduren, da ble fyr og bygninger elektrifisert fra det lokale nettet via sjøkabel. Aggregatet ble stående i reserve. Rundt 1964 ble fyret automatisert med «sovende vakt». Med gode boliger, bra utstyr og ditto adkomstmuligheter ble fyrstasjonen på Steilene regnet som en av Fyrvesenets aller beste plasser. Det betød imidlertid ikke at fyrfolkene på Steilene levde en problemfri tilværelse. Et stort problem var for eksempel at Oslofjorden ofte fryser til om vinteren. Dermed kunne både selve isleggingen og perioder med dårlig is hindre både vaktskifter og frakt av post og proviant i lang tid hvert år.
I 1967 ble fyret erstattet av Steilene fyrlykt på en seks meter høy betongsøyle, og betongtårnet ble revet. Betjeningen bestod nå av fyrmester og to fyrbetjenter – to på vakt av gangen. Fyrbetjeningen fikk også flere nye arbeidsoppgaver. De utførte forskjellige prøver av teknisk art for Fyrvesenet, blant annet med solceller. Det varte frem til 1984 da også Steilene fyrstasjon ble avbemannet i samsvar med Kystverkets moderniseringsplan. Heldigvis ble fyret allerede i 1985 innlemmet i Kystverkets interne feriehjemsordning og dermed tatt vare på. Det varte til 1994. Da ble bygningene stående tomme og forfallet satte raskt inn.
Heldigvis meldte Oslofjordens Friluftsråd (OF) sin interesse for Steilene. De så raskt at fyrstasjonen hadde et potensial for publikum med en beliggenhet nær Nesodden og Oslo og ønsket å gjøre fyret om til en kystledhytte. OF fikk leieavtale med Kystverket, og fra 1997 ble den eldste fyrboligen leid ut til allmennheten, noe som raskt ble meget populært. Steilene er nå en av de aller mest besøkte kystledhyttene i Oslofjorden. Inntektene av utleien brukes til vedlikehold og oppussing. Den ytterste bygningsmassen ble ikke tatt i bruk og dermed stående til forfall i lang tid. I 1998 fikk heldigvis billedkunstneren Tony Larsson leie denne av Kystverket og inngikk samtidig i et samarbeid med OF om å være en slags vaktmester på fyret. Han har mottatt midler av Kystverket og Sparebankstiftelsen og har gjort et imponerende vedlikeholdsarbeid. Boligen ved fyrlykten er nå undervisningslokale for skoleklasser i tegning, form og farge. Uthuset er innredet til atelier, og i det ene naustet har han en egen «kino» for skoleklassene, som viser Steilenes historie. I det andre naustet kan man overnatte uten å bestille plass på forhånd. I 2016 ble fyrlykta på Steilene fjernet i forbindelse med at farleden forbi fikk ledbelysning.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.