Samtlige bygninger - bortsett fra fyrtårnet - på Slettnes blir rehabilitert av Kystverket. Foto: Jan Erik Raanes

Kystverket er i full gang med rehabilitere og restaurere verdens nordligste fastlandsfyr.  Bygningene på Slettnes fyr som er fredet,  har lenge hatt behov for rehabilitering og endelig er arbeidene på det fredede fyr i gang.

– Alle bygninger unntatt selve fyrtårnet, blir tatt utvendig. I tillegg så skal vi vi etablere en ny bølgebryter som skal stå ferdig før vinterstormene setter inn, sier senioringeniør Arnt Edmund Ofstad i Kystverket.

Kystverkets senioringeniør Arnt Edmund Ofstad (til høyre) er ansvarlig for rehabiliteringen av Slettnes fyr. Fra toppen av Slettnes fyr skuer han sammen med Norsk Fyrforenings nestleder Kjell Ove Hveding og daglig leder Henriette Marie Skjæveland utover Barentshavet. Foto: Norsk Fyrforening

Totalkostnadene for arbeidene som gjøres på Slettnes ender trolig på vel åtte millioner kroner. – Da vi fjernet en del av kledningene oppdaget vi ting som også rettes, og med slike uforutsette utfordringer med fører det ekstra kostnader, legger Ofstad til.

– Det er flott at Kystverket totalrenoverer fyret på Slettnes for mer enn åtte millioner kroner, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Kystverkmusea

Slettnes fyr inngår som en del av Kystverkmusea gjennom Gamvik museum som inngår i Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS.  

– Vi gleder oss til neste år da vi kan presentere et fullstendig nyrestaurert anlegg for de mange besøkende. Vi har et godt samarbeid med Kystverkets folk i Finnmark og vernemyndighetene om rehabiliteringen, sier styremedlem Jan Erik Raanes i Norsk Fyrforening. Han er fungerende avdelingsleder på Gamvik Museum og fyrforvalter på Slettnes fyr.

Gammel maling og eternittplater blir erstattet med nytt. Foto: Jan Erik Raanes

Slettnes fyr har siden 2017 vært holdt åpent sommerstid med overnatting og kafé, samt muligheter for å ta seg opp de 139 bratte trappetrinnene opp til toppen av det 39 meter høye fyrtårnet.

Delvis stengt

På grunn av anleggsarbeidene har kaféen holde stengt i sommer og det har vært begrenset muligheter for overnatting. – Vi har klart å holde avtalen med dem som bestilte rom tidlig, men måtte tidlig stenge for ytterligere booking. Sikkerheten for de besøkende går foran alt, sier Jan Erik Raanes.

Etter Kystverkets rehabilitering av bygningsmassen på Slettnes fremstår fyret som «nytt». Foto: Jan Erik Raanes

Under arbeidene med rehabilitering har man avdekket at tidligere vedlikehold ikke har vært så bra som man kunne forvente. – Nå blir det gjort et skikkelig bra arbeid. Jeg er imponert over kvaliteten på det arbeidet som den lokale entreprenøren legger ned. Håndverkerne er svært dyktige. Dette er fagfolk som vet hva de gjør, legger Raanes til.

Hilsen fra fortiden

Arbeidene som gjøres på Slettnes omfatter fjerning av eternitt på alle bygninger, maling og skifte av vinduer og takstein. Under arbeidene fant man en hilsen fra fortiden. På en eternittplate fant man en tekst skrevet en tekst i 1961 da eternittplatene ble montert.

Den ødelagte bølgebryteren på Slettnes fyr blir erstattet i løpet av året. Foto: Norsk Fyrforening

I tillegg til bygningene skal den ødelagte bølgebryteren som beskyttet båthuset, erstattes av en ny og kraftigere. Planen er at arbeidene ved Sletnes skal være ferdige i høst.

Under arbeidene med å fjerne eternittplatene kom det frem en hilsen fra fortidens fyrarbeidere på Slettnes. Foto: Jan Erik Raanes

Når Slettnes er ferdig rehabilitert vil det bli muligheter for både matservering og overnatting på fyrstasjonen ved Barentshavets bredder. – Vi håper å kunne tilby flere senger enn dagens 22 fordelt på 11 rom. Det er ikke eget bad og toalett på rommene, men det finner man få meter unna. Alle rom er lekkert pusset opp og har nye senger. Dessuten har leietakerne tilgang til kjøkken der de kan lage egen mat, forteller Raanes.

Styremedlem i Norsk Fyrforening og fyrforvalter på Slettnes fyr, Jan Erik Raanes, gleder seg til å kunne ønske gjester velkommen til et nyrestaurert fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Fantastisk natur

Kombinasjonen av fyrets unike beliggenhet og fantastisk natur er det som lokker turister og besøkene til Finnmark og Gamvik. Mange kommer kjørende ens ærend for å komme seg på toppen av det 39 meter høye fyrtårnet.

– Der oppe er det en fantastisk utsikt, sier Raanes som steppet inn som fungerende avdelingsleder da kona Ragnhild Vassvik – som er avdelingsleder – ble ordfører i Gamvik kommune.

Slettnes fyr ligger vakkert til ut mot Barentshavet. Foto: Norsk Fyrforening

Selv om Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS inngår som et av fem museer i Kystverkmusea, måtte man i fjor bruke vel en million kroner av egne fondsmidler på innvendig oppussing av fyrmesterboligen.

– Fortsatt gjenstår en del arbeid, blant annet oppussing av kafékjøkkenet. Vi har en historisk ovn, både vedfyrt og elektrisk, som vi ønsker å flytte til gjestekjøkkenet. Vi er i god dialog med vernemyndighetene om dette. Jeg håper vi får godkjenning til dette da det vil gjøre kafédriften både lettere og bedre, sier Jan Erik Raanes.

Kjølnes neste

Neste år er planen å rehabilitere Kjølnes fyr som lenge har forfalt. – Vi håper å kunne legge de arbeidene som gjøres på Kjølnes fyr ut på anbud sent i høst, sier senioringeniør Arnt Edmund Ofstad.

Neste år skal Kystverket rehabilitere Kjølnes fyr ved Berlevåg. Foto: Kystverket