Prestøyene fyr utenfor Brønnøysund er solgt for nær fem millioner kroner. Foto: Dontbenegativefoto

Prestøyene fyrstasjon utenfor Brønnøysund er solgt for nær fem millioner kroner. Kjøper er en privat person.

– Dette er en seriøs kjøper som ønsker å ta vare på Prestøyene fyrs særegenhet, sier eiendomsmegler Elin Edblad i Rede Eiendom. Kjøper og selger ble i går enig om salget. Salgssummen er 4 982 500 kroner – noe som er vel 200 000 kroner under prisantydningen på 5,2 millioner.

– Vi hadde håpet at Brønnøy kommune hadde benyttet seg av muligheten til å kjøpe Prestøyene fyr – slik at området hadde kommet allmennheten til gode, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Prestøya fyr ligger i naturskjønne omgivelser. Foto: Dontbenegativefoto

Fyret på Østre Prestøy ble tent høsten 1896 da Brønnøysund fyrstasjon ble nedlagt. Prestøyene fyr besto av bolighus, uthus med fjøs, vedbod og arbeidsrom, naust og en landing med svingkran på toppen. Fyret ble også utstyrt med 5. ordens linse som ble plassert i lyktehuset på taket av bolighuset. I 1935 ble Prestøyene fyr ble nedlagt og avbemannet. Fyrlyset ble erstattet av en fyrlykt på underbygning, mens resten av anlegget ble solgt til privat kjøper.

Utsatt for brann

Fyrstasjonen brant i 2014, men eierne fikk gjenreist bygningene slik de var. Fyrstasjonen er delvis renovert etter brannen i 2014 og fremstår som nesten ferdig utvendig med skifer fra Alta, historisk kledning og kobbertak. Innvendig gjenstår alt arbeidet.