Morlid og Schau
André Schau (t.h.) og Knut Mørland mener at ved å sette i stand tåkeluren på Torungen fyrstasjon vil dette styrke fyrets autensitet som kulurminne. Klikk for større bilde.

En ferietur med båt fra Asker til Smögen var det som skulle til for å tenne fyrgnisten i et ungt guttesinn. En gnist som raskt utviklet seg til en brennende glød for norske fyr. Styremedlem André Schau i Norsk Fyrforening kan se tilbake på 40 år i fyrenes tjeneste.

-Tiden har gått fort, tenk det er 40 år siden min store interesse og lidenskap for ble tent. Det hele startet da vi dro på båttur med samboeren til min mor sommeren 1982. Under seilasen ble jeg interessert i sjøkartene med tegningene av de forskjellige fyrstatsjoene da vi seilte ut Oslofjorden. Dette var starten på min lidenskap. Jeg tegnet alle fyrene etter tegningene i sjøkartet. Det har jeg faktisk gjort to ganger, forteller André Schau.

Når den unge gutten fra Drammen ikke kunne være på sjøen og besøke fyr, så ble det bilturer med familien til fyr rundt om i landet. -Flere steder fikk vi folk til å kjøre oss ut til fyrene for at jeg skulle få se nærmere på dem.

Kvitt eller dobbelt

Noen år etter fyrinteressen var tent deltok André Schau i det legendariske underholdningsprogrammet «Kvitt eller dobbelt» på NRK med Knut Bjørnsen som programleder. -Dessverre røk jeg ut på et spørsmål i andre runde, men skulle det ble en ny omgang med «Kvitt eller dobbelt» så stiller jeg opp, sier han.

Unge André var hyppig å se i lokalene til det daværende Kystdirektoratet og han ble godt tatt imot av Norges siste fyrdirektør Svein Ording. Kontakten med Ording har han fortsatt. -Jeg besøkte Svein for en tid siden. forteller han videre.

Ungdomsskolen

Arbeidsuka på ungdomsskolen tilbragte han på Langøytangen fyr utenfor Langesund. Han ble tidlig medlem av Norsk fyrforening, men det første landsmøtet han deltok på var på Lindesnes i 2007. Syv år senere ble han innvalgt som medlem av styret – et verv han fortsatt har. I august ifjor representerte han Norsk Fyrforening sammen med styreleder Henriette Marie Skjæveland, da foreningen ble tatt imot i audiens hos Kronprins Haakon på Det kongelige slott.

André Schau og Henriette Skjæveland i audiens hos Kronprins Haakon på Det kongelige slott.

Gjennom sine mange år som styremedlem har Schau vært- hyppig bruk som fagperson og ressurs. Senest i forbindelse med arbeidet for å redde Skalmen fyr fra å bli revet. -Jeg har en rekke dokumenter i mitt arkiv, som jeg har planer om å systematisere ytterligere, sier André Schau.

Schau har i mange år vært engasjert som frivillig gjennom venneforeningen for klokketårnene på henholdsvis Nesodden og Rødtangen på Hurum. På Rødtangen har han maktet å få orginalklokken tilbake der de hører hjemme. Forfatter 

Tobarnsfaren har også rukket å skrive bok om fyrene i Oslofjorden. Etter flere år i styret til Norsk Fyrforening så har Schau takket nei til gjenvalg på landsmøtet i mars.

-Selv om jeg har et jubileum, så har jeg ingen planer om å legge min interesse og engasjement for norske fyr på hylla, forsikrer André Schau.