River fyrlykta tross lokalsamfunnets protester
Kystverket har bestemt seg for å rive Golleneset fyrlykt på Sunnmøre til tross for at lokalbefolkning og Herøy kommune har kjempet imot. -Det er trist at man i Kystverket ikke har vært mer lydhør overfor lokalbefolkningen som har kjempet for å beholde fyrlykta. Vi forstår at folk er skuffet over beslutningen, sier styreleder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Norsk Fyrforeningen hadde i det lengste håpet at Kystverket hadde lyttet og sett på lokalsamfunnets forslag til hvordan man kunne ha beholdt den historiske fyrlykta. -Vi stusser over at Kystverket har overkjørt lokalsamfunnet i denne saken, sier Skjæveland.
Denne saken viser viktigheten av å løfte kystkulturminnene opp som kulturminnesaker for fylkeskommunen. – Det er dessverre slik at fyr og fyrlykter over hele landet ikke blir i vare tatt på en tilstrekkelig måte. Til tross for Stortingets vedtak om at fyrene skal holdes vedlike, så har de ikke har midler til å ta vare på sektorens kulturminner. Vi mener det må utarbeides langsiktige planer for bevaring av etatens installasjoner – det være seg fyr, fyrlykter, lanterner og andre sjømerker. Norsk Fyrforening har påpekt dette i våre jevnlige dialoger med både Kystverket og politiske myndigheter.
-Det er viktig å nevne at kulturminnene betyr noe helt annet og forteller en helt annen historie i sitt rette element enn å kunne lese om dem i bøker eller besøke dem på museum – selv om det er flott det blir tatt vare på i de forumene også, sier Henriette Marie Skjæveland
Henriette Marie Skjæveland er imponert over hvordan hele lokalsamfunnet med ordfører i spissen stiller opp for at den gamle lykta fortsatt skal vise trygg lei i området. – Kampen for Gollenes fyrlykt viser det store engasjementet der ute. Når de gløder så bør de melde seg inn hos oss. Folk langs hele kysten er opptatt av sitt fyr eller fyrlykt. Over alt ser vi i Norsk Fyrforening at mennesker engasjerer seg i frivillig arbeid for å ta være på fyrene. Dette er et engasjement som er ekte og som viser betydningen som fyr og fyrlykter har i folks bevissthet.
-Dette må Kystverket kunne argumentere for offentlig. Hvis den må fjernes så kan kommunen komme på banen og overta lykta. Slik at den kan settes opp i eller i nærheten av en nærliggende havn, sier styremedlem André Scahu i Norsk fyrforening,
-Jeg er som sagt, overrasket over at Kystverket ikke kom bygdefolket i møte og tok imot den utstrakte hånda fra politikere og folket i Herøy, avslutter Henriette Marie Skjæveland.