Gravstedet til Ingeborg Los blir gjenopprettet og fredet

Norsk Fyrforening har bidratt til at kirkelig fellesråd i Flekkefjord nå tar initiativ til å frede gravstedet til Ingeborg Los – kvinnen som i 1852 reddet et helt skip fra totalforlis ved Varnes fyr. Gravstedet vil bli et flott minnesmerke over kvinnen som satt eget liv på spill for å redde andre.
– Da minnesmerket ble satt opp utenfor kirken så klarte man ikke å finne hvor Ingeborg Osmundsdatter «Los» var gravlagt. Nå har vi fått klarlagt hvor hun ble gravlagt i 1904. I 2014 ble graven slettet – da ingen hadde tilsyn med den, fortalte leder John Eivind Marstad i Flekkefjord kirkelige fellesråd til en fullsatt sal under arrangementet «Forglemmegei: Kvinner fra Flekkefjord» i regi av Flekkefjord museum.

Gravstedet til Ingeborg Osmundsdatter – bedre kjent som Ingeborg Los -på Hidra blir nå gjenopprettet. Arkivfoto
Norsk Fyrforening har i flere år arbeidet for å løfte frem historien om tjenestejenta på Varnes fyr som mistet jobben fordi hun motsatte seg fyrvokteren og reddet mange mennesker fra den sikre død i en forrykende storm utenfor fyrstasjonen vest på Lista. Takket være Ingeborgs innsats, klarte hun å lose skipet trygt i havn inn til Flekkefjord.

Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, står ved treskoene til Ingeborg Los ved Varnes Fyr, og peker i retning av området tjenestejenta reddet et britisk handelsfartøy fra totalforlis. Foto: Norsk Fyrforening
– Det står respekt av det arbeidet som vår daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, har lagt ned for å finne frem til nye opplysninger rundt livet til Ingeborg Los. Dette førte til et godt samarbeid med kirken og museet i Flekkefjord. Skjæveland oppfordret kirkelig fellesråd i Flekkefjord til å ta Ingeborgs grav tilbake slik at man får gjenreist Ingeborg Osmundsdatters minne på hennes gravsted, sier styreleder Sven Gj. Gjeruldsen i Norsk Fyrforening.

Styreleder Sven Gj. Gjeruldsen er glad for samarbeidet mellom Norsk Fyrforening, Flekkefjord kirkelige fellesråd og Flekkefjord museum for å få gjennopprettet gravstedet. Foto: Dagny Elise T. Reiersen
I dette arbeidet så har Norsk Fyrforening vært i kontakt med Ingeborg Los ´etterkommere.
Fredes
Marstad fortalte at kirkelig fellesråd ble innkalt til et ekstraordinært møte for å avgjøre hva man skulle gjøre med de nye opplysningene fra Norsk Fyrforenings daglige leder. – Det viser seg at graven ikke er gjenbrukt og dermed er det mulig å sette opp en minnestein på graven. Kirkelige fellesråd har besluttet at det skal settes opp et gravminne på den graven. Minnesteinen skal komme fra Varnes Fyr. I neste omgang så vil graven bli fredet som kulturminne, sa Marstein.

Minnestøtte over Ingeborg Los på Hidra. Foto: Henriette Marie Skjæveland
– Tenk i levende live ville ingen hedre henne, nå vil både folk på Hidra, i Farsund, Flekkefjord og Sirdal «ha en del av henne». Ingeborg gjorde det få jadde gjort i dag – selv om hun kanskje ikke hadde mistet jobben ettersom kvinner og vernet innen arbeidslivet står sterkere, sier Skjæveland.
Ved siden av kirkelig fellesråd så har direktør Jeffery Todd Olsen ved Flekkefjord museum inngått i samarbeidet med Norsk Fyrforening med å løfte frem Ingeborg Los.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland og forfatter Arne Martin Larsen holdt foredrag om Ingeborg Los. Foto: Marie Vintland
Flekkefjord museum har i vinter og vår hatt en serie foredrag om viktige kvinner i Flekkefjord kommune. Foredraget om Ingeborg Los ble holdt av forfatter Arne Martin Larsen og daglig leder Henriette Marie Skjæveland. Larsen har skrevet boken «Ære og avmakt» – fortellingen om Ingeborg Los.

Etter å ha mistet jobben på Varnes Fyr, flyttet Ingeborg Los til Hidra der hun frem til sin død i 1904 bodde i dette huset. Foto: Henriette Marie Skjæveland
– Historien om Ingeborg Los er for mange ukjent. Da hun kom om bord på skipet som var i havsnød – ropte de: «Grace Darling, Grace Darling». Redningsbragden ble av britene på skipet, sammenlignet med en tilsvarende episode i 1838 utenfor Northumberland-kysten i England. Grace Darling var datter av en fyrvokter og var avgjørende for redningsdåden av overlevende fra D/S «Forfarshire» som hadde forlist utenfor fyret ved Farneøyene. Grace kastet seg i robåten for å komme frem til havaristen. I England ble hun en helt – i motsetning til Ingeborg som måtte forlate Varnes Fyr i skam, sier Skjæveland.

– Grace Darling ble en viktoriansk heltinne og hyllet av diktere som William Wordsworth. Hun fikk også sitt eget museum i England. Det er på tide å gjenreise Ingeborg Los´ minne på Hidra der hun levde sine dager etter å ha måttet forlate Varnes Fyr, sier Henriette Marie Skjæveland.

Hidra kirke ligger vakkert til ved sjøkanten. Foto: Henriette Marie Skjæveland
Ingeborg Los har som Grace Darling blitt gjenstand for diktning. Nordahl Rolfsen skrev sangen «Der vester mellom skjær og bå» som ble gjengitt i forfatterens lesebøker.
1.Der vester mellom skjær og bå, mellom skjær og bå,
der gikk et skip med nødflagg på, gikk med nødflagg på.
Det sto nok saktens folk i land med hånd i lommen alle mann,
ingen råd, ingen vil gå, været er for svært,
skjær og bå bryter det på livet er for kjært.
2.Da kom en jente er meg sagt, slik det er meg sagt,
hun hadde både mot og makt, både mot og makt.
Og jenta sprang i båten ut og ropte: Gutter kom med Gud.
Seilte på sjøene på, seilte på, hurra,
seilte fra, sjøene fra seilte fra, hurra.
3.Og jenta steg så fast og lett, steg så fast og lett,
ombord og på kommandobrett på kommandobrett.
Hun loset skuta sikkert opp og flagget kom på rette topp.
Havnen lå skinnende blå, favnet alle mann.
Men salutt hun fikk til slutt da hun fór i land.