Vernemyndighetene sier ja til Saltholmen

Rett før påske fikk Stiftelsen Saltholmen fyrstasjon klarsignal fra vernemyndighetene i Agder til å total-rehabilitere bryggeanlegget ved det historiske fyranlegget.
Av dispensasjonen går det frem at bryggen skal ha samme fotavtrykk og dimensjoner som eksisterende. Det skal etableres et bryggedekke av tre tilsvarende de tidligere bryggene. Også bryggefrontene skal utføres med stående kledning lik tidligere brygge. Videre skal det skal brukes treverk som gråner naturlig og er av samme dimmensjoner som den tidligere brygge. Ny brygge innebærer å etablere ny fundamentering og hovedkonstruksjon, samt bryggedekke av betong som beskrevet og illustrert i søknaden fra Stiftelsen.
Faste bryggeelementer, som fortøyningsfester, benker eller lignede skal godkjennes av Agder
fylkeskommune før det monteres. Vernemyndighetene legger til grunn at dagens fortøyningsfester på
eksisterende betongbrygge, ikke er godt nok tilpasset den historiske fyrstasjonen.
I vurdering av søknaden så har vernemyndighetene i Agder lagt vekt på Saltholmen fyrstasjon er et innseilingsfyr til Lillesand i den ytre sørlandsskjærgården nær Blindleia.

Den historiske betydningen av Saltholmen fyrstasjon ble vektlagt da vernemyndighetene sa ja til nytt bryggeanlegg. Foto: Norsk Fyrforening
Fyrstasjonen ble opprettet i 1882 og består av tre bygninger, fyrvokterbolig med
åttekantet fyrtårn med spiss kuppel på bygningens nordøstre hjørne, uthus og naust nede ved
bryggene. Bygningene er alle oppført ved etableringen i 1882.
Takflatene er tekket med tykk og ruvende skifer, noe som gir fyrstasjonen et robust, nærmest borgaktig utseende. Beliggenheten ytterst i fjorden gjør Saltholmen til et landemerke sett fra Lillesand. Allerede i
1890 skrev Knut Hamsun fra altanen på Guldbrandsens hotell: «Det er mørkt og lyset fra
Saltholmen fyr blinker op mod byen». Fyret ble avbemannet i 1952.