Norsk Fyrforenings styremedlem Astrid Larsen og nylig avgått styreleder Asgeir K. Svendsen i Forbundet KYSTEN deltok i frigjøringskonvoien fra Bergen til Shetland. Foto: Asgeir K. Svendsen

Idag for 80 år siden gikk flagene til topps på fyrstasjonene langs hele Riksvei 1. Ved flere av fyrstasjonene er frigjøringsdagen blitt markert med festflagging. Norsk Fyrforenings styremedlem Astrid Larsen deltok i frigjøringskonvoien fra Bergen til Lerwick på Shetland.

Konvoien er endel av den nasjonale markeringen av at det er 80 år siden den tyske okkupasjonsmakten kapitulerte og freden kom til Norge etter fem års mørke.

–  Det var en sterk opplevelse å få være med i konvoien fra Bergen til Shetland, forteller styremedlem Astrid Larsen i Norsk Fyrforening. Hun er datter til Leif Andreas Larsen – bedre kjent som «Shetlands Larsen». Han var norsk sjøoffiser og var den mest kjente av Shetlandsgjengen. Dette var en operasjonsgruppe med nordmenn som opererte i farvannet mellom Shetland, Skottland og det okkuperte Norge under Den andre verdenskrig.

Forbundet KYSTENs Asgeir K. Svendsen og styremedlem Astrid Larsen under frigjøringskonvoien til Shetland, Foto: Asgeir K. Svendsen

Leif Andreas Larsen ble tildelt Norges fremste dekorasjon, Krigskorset med sverd to ganger. Han var den mest dekorerte i de alliertes maritime styrker.

Larsen forteller at overfarten tok 32 timer og at seilasen stort sett forløp seg fint.

– Vi fikk en flott velkomst på kaia av Lerwicks befolkning, fortsetter Astrid Larsen.

Hun seilte om bord på historiske M/K « Andholmen». Fartøyet ble bygget i 1938 og ble ved krigsutbruddet rekvirert av norsk sjømilitære og i juni 1940 seilte over til Shetland for å delta i kampene derfra. Fartøyet er trolig det eneste norske fartøyet som seilte med splittflagg hele krigen.

Mørklagte fyr

Ved krigsutbruddet 9. april 1940 ble det gitt ordre fra Fyrdirektøren om at samtlige norske fyr skulle slukkes – for å hindre fienden i å finne rett led. Fyrene forble stort sett mørklagte under hele krigen. Stor var gleden da freden kom 8. mail 1945.

 – Egentlig fikk vi høre om freden den 7. mai, men dette ble kunngjort den 8. Og slik har det vært siden. I tillegg til at folk var glade ble det også heist flagg på Varnes fyr, forteller Alf Hansen til lokalavisen Lister. Han opplevde frigjøringsdagen fra familiens hjem i Hesvig like ved Varnes fyrstasjon.

Songvår Fyrs Venner markerte frigjøringsdagen med å heise flagget på Songvår Fyrstasjon. Foto: Geir Smebøle

I dag – på dagen 80 år senere – ble det heist flagg på norske fyrstasjoner langs riksvei 1. – Det er viktig å markere frigjøringsdagen – så på Songvår fyr gikk flagget til topps i morges, forteller fyrforvalter Geir Smebøle.