Ny driver på Tranøy
I sju sesonger har Villy og Inger Sund drevet hotell og restaurant på Tranøy fyr. Nå skal driften tas videre av Anne-Gry Jakobsen. Hun gleder seg.
Tekst: Ola Sendstad
Tranøy fyrstasjon
Tranøy fyrstasjon ligger i Hamarøy kommune i Nordland. Den ble opprettet i 1864. I 1936 kom støpejernstårnet som står der i dag. Utover dette består anlegget av den tidligere fyrbygningen, maskinhus, en tomannsbolig, vaktmesterbolig, uthus, landing og restaurant i det gamle naustet. Fyrstasjonen ligger som et tydelig landemerke på den lille Stangholmen, med en smal gangbro over til fastlandet. I 1993 ble fyret åpnet for allmennheten, med muligheter for overnatting og restaurantdrift. I forbindelse med 150-årsjubileet i 2014 ble det gjennomført et omfattende restaureringsarbeid. I dag framstår Tranøy fyr som et vakkert og velholdt anlegg.
Ny driver
Anne-Gry Jakobsen er utdannet sivilingeniør i bioteknologi og har bodd og arbeidet i Oslo i mange år. Opprinnelig kommer hun fra Fauske. På besøk hos Fyrhistorisk forening sitt kontor sprudler hun av glede over tanken på at hun snart skal ta over på Tranøy fyr. 31. mars flytter hun nordover og setter i gang arbeidet.
– Jeg har mange planer for driften på Tranøy, men i førsteomgang ligger fokuset på å videreføre alt det positive som Villy og Inger har bygd opp. Det blir få endringer i 2017.
Anne-Gry har allerede et nært forhold til fyrstasjonen. I 6 somre har hun arbeidet der sammen med driverne og de andre sesongansatte. Da hun fikk høre at Inger og Villy skulle si opp kontrakten tok hun tidlig kontakt med Kystverket Nordland, Terje Abrahamsen, og meldte sin interesse. Ikke lenge etter signerte de kontrakt.
– Etter alt arbeidet som er nedlagt her de siste årene går jeg nærmest til dekket bord. Dessuten har jeg selvfølgelig en stor fordel av å allerede kjenne driften og jeg har et godt forhold til alle de sesongansatte. Noen av dem fortsetter i sesongen 2017.
Videre forteller Anne-Gry at hun allerede har flere bookinger på plass og at en av de første endringene som kan komme er en utvidelse av sesongen. Interessen er der allerede.
– Jeg har og mottar mange idéer, men ting får komme i små steg. Etterhvert vil jeg kanskje prøve å arrangere noen kurs her, som mat- eller yogakurs. Kanskje blir det også en strikkeklubb eller konserter. Vi har mange tilreisende turister. Det er fint, men det er viktig for meg at Tranøy også skal være et sted for lokalbefolkninga i Hamarøy og Nordland. Tranøy er en kulturskatt som er veldig viktig for mange. Min drift skal underbygge dette.
6. mai åpnes Tranøy fyrstasjon igjen for besøkende. Hvorfor ikke ta en tur for å besøke Anne-Gry, se lofotveggen, Vestfjorden og kanskje besøke det nye Hamsunsenteret?
Tranøy fyr har vært medlem i Norsk fyrhistorisk forening siden 2011. Anne-Gry har nå overtatt dette medlemskapet og ser fram til videre samarbeid. Det gjør vi også!