Innseilingen til Horten skjer lettest på nordsiden av den vel to kvadratkilometer store øya Bastøy. Den ligger like ved hovedleden for skipstrafikken gjennom Oslofjorden. På det nordøstre hjørnet av øya ble Bastøy fyrstasjon tent første gang 1. september 1840, samtidig med fyrene på Filtvet og Rødtangen. Bastøy fyr ble bemannet med en fyrvokter og hans familie. Det ble utstyrt med et moderne linseapparat, som det første fyret i Oslofjorden. Moderne linseapparat og påpasselig fyrvokter til tross, utover på 1840-tallet kom det atskillige klager fra de sjøfarende over lyset fra Bastøy fyr. Etter forslag fra fyrdirektøren ble fyret bygget om allerede i 1849. Det skjedde ved at lyktehuset ble flyttet opp ca. fire meter til annen etasje. Dermed økte lysvidden og med det synligheten. Allikevel fikk fyret en kort karriere. Det ble erstattet av en lykt i 1896. Bygninger og eiendom ble overført til Bastøy skolehjem uten kostnader. Med dette var den første æraen i historien om Bastøy fyr avsluttet.
Det viste seg imidlertid ganske snart etter nedleggelsen at mange sjøfarende savnet et tåkesignal fra Bastøy, selv om det var etablert et på Gullholmen på Østfold-siden av fjorden. I perioden frem til 1915 kom det en rekke nye krav til fyrvesenet om tåkesignal derfra for å sikre seilasen i Oslofjorden. Det ble derfor bestemt at Bastøy fyr skulle gjenoppbygges!
Fyrvesenet kjøpte derfor tilbake fyrtomten fra skolehjemmet. Den gamle fyrbygningen kunne imidlertid ikke brukes, så den ble revet, og ny bolig og tårn oppført i betong. Naustet, med buet tak, ble også bygget i betong og ble utstyrt med jernbeslåtte dører. Dette er samme type naust som man ser ved besøk på værharde fyrstasjoner på Vestlandet, i Trøndelag eller i Nordland. Hvorfor bygget fyrvesenet et så kraftig naust her på Bastøy inne i Oslofjorden? Så værhardt kunne det jo ikke være her! Nei, dette var av hensynet til naboskapet til Bastøy skolehjem. Såpass solid måtte naustet være for å unngå innbrudd. Det ville vært svært uheldig om fyrbetjeningen ble sittende fast på øya uten fartøy! Av samme årsak ble det satt opp et høyt ståltrådgjerde med piggtråd rundt hele fyreiendommen. Bemanningen på den nye fyrstasjonen på Bastøy bestod av en fyrvokter med familie og en reserveassistent. På begynnelsen av 1960-tallet ble Bastøy fyr avviklet som familiefyr og omgjort til tørnstasjon. Ved nedleggelsen i 1987 ble Bastøy fyr historisk. Det ble derved den eneste fyrstasjonen i Norge som har vært opprettet og nedlagt to ganger!
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.