Værharde Hustadvika ble etter hvert opplyst av tre fyrstasjoner. Ytterst og viktigst var kystfyret på Kvitholmen, men det måtte ha følge av et ledfyr som kunne vise veien inn mot Kristiansund for å kunne fungere tilfredsstillende. Det ble plassert på Stavneset og tent samtidig med Kvitholmen, 1. september 1842. Stavneset er nordvestpynten på den store Averøya og ligger ytterst i Bremsnesfjorden.
Stavnes fyrstasjon ble fyranlegg nr. 28 på norskekysten da det ble tent. Den ble bygget som en typisk familiestasjon. Bolighuset var av laftverk og inneholdt tre små værelser i første etasje og et værelse i loftsetasjen. På den ene veggen ble det bygget et karnapp hvor det ble plassert en fyrlykt av 5. orden. I tillegg ble det bygget et uthus, hvor det også var innredet et værelse til en assistent. Et fjøs hørte også med på en familiestasjon. I bukta på sydsiden av fyret ble det satt opp et naust med båtopptrekk.
Stavnes fyrstasjon viste seg snart å være en værhard plass, og fyrets dagbøker for de første årene inneholdt notater om orkan og skipsforlis i nærområdet, i tillegg til meldinger om sjørokk ned gjennom skorsteinen og ødelagte vinduer. Ikke overraskende var derfor de første fyrvokterne ikke så mange årene på plassen.
I 1894 ble det satt opp et nytt fyrlyktehus, og i 1907 ble lykta skiftet ut med en 4. ordens. I 1908 kom det en cisterne, som gjorde tilgangen på ferskvann bedre. Først i 1953 fikk imidlertid denne stasjonen en større ansiktsløftning. Da ble det bygget et større bolighus for fyrvokteren og hans familie og et mindre for en assistent. Husene ble lagt mer i le enn de gamle. Et nytt fyrtårn med maskinhus som ga strøm fra aggregater, kom også opp. Det gamle bolighuset ble revet.
Det neste kapittelet i Stavneset fyrstasjons historie omhandlet automatisering og avbemanning. Det skjedde i 1976. Fyrstasjonens bolighus sto så tomme noen år inntil Stavnesets venner kom på banen. Foreningen ble stiftet i 2009 og inngikk i 2010 en avtale med Kystverket om leie av husene og eiendommen. Foreningen har etter dette sørget for vedlikeholdet av husene på fyret og fylt dem med ny aktivitet. De driver galleri og kafé, som er åpne hver søndag fra påske og frem til høsten. Er du medlem, kan du også leie hus med selskapslokale ute på Stavneset, men det er ingen mulighet for overnatting. I sommerhalvåret kan man legge til med båt ved flytebrygga, men fyrstasjonen er også lett å nå til fots. En fin turvei, som er tilrettelagt for barnevogner, og flere turstier fører ut til fyret.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert 2021, NFHF.