Ut for Steigen er det et enormt øyrike med over 1000 øyer. Området har rike tradisjoner for fiske, og i dag er havbruk svært viktig for kommunen. Blant de mest kjente øyene er Grøtøya. Den var i gamle dager siste havn før fiskerne seilte over den åpne og værharde Vestfjorden til Lofoten, eller første når de kom motsatte veien. Dette skapte grunnlag for det mektige Grøtøy handelssted, som var i Schøning-familiens eie i 250 år fram til 1923. Blant annet på grunn av denne skipstrafikken ønsket Fyrvesenet allerede i 1875 en fyrstasjon på Flatøy, som kunne vise leia innover.
Før fyrstasjonen kunne bygges, måtte det gjøres noen undersøkelser, men sommeren 1882 ble den bygget. Sør på Flatøy ble det satt opp en familiestasjon med bolighus, uthus, torvbod, smie, naust og opptrekk. Bolighuset ble bygget i betong siden Fyrvesenets undersøkelser tydet på at Flatøy kunne være et værhardt sted. En 4. ordens fyrlampe ble plassert i lyktehuset på toppen av et høyt, slankt, åttekantet tårn plassert inntil den ene langveggen. Tårnet er som type for øvrig det eneste i landet. Uthuset var også av det solide slaget og inneholdt både fjøs, vedbod, malerom og arbeidsrom. En sisterne fikk vannforsyning av regnvann gjennom rør fra takrennene. Lager av både ved og torv og plass for minst en ku bidro til at fyrvokterfamilien var mest mulig selvhjulpen. Beitemulighetene på Flatøya viste seg etter hvert å være ganske gode, så det ble nok mer enn en ku i fjøset. Fyrvokter Richard A. Koch kunne tenne lyset på Flatøy fyrstasjon for første gang. 15. november 1882.
Flatøy fyrstasjon ble elektrifisert med strøm fra egne aggregater i 1954. Det var i drift som familiestasjon helt til 1966 da det ble nedlagt som bemannet fyrstasjon. For å erstatte fyrlyset ble det satt opp en automatisk fyrlykt på en søyle. Husene på fyrstasjonen ble stående tomme noen år og dessverre utsatt for hærverk. Heldigvis fikk Steigen sportsdykkerklubb i 1985 leid bygningene. De gjorde nødvendig oppussing og brukte fyret som klubbhus frem til 2005 da Steigen kommune overtok drift og tilsyn med eiendommen. Før det skjedde, i 1999, ble alle bygningene tilhørende fyret fredet. Steigen kommune tok også kontakt med Direktoratet for Naturforvaltning (DN) for å få Flatøy fyr sikret som allment friluftsområde. Det ble inngått avtale mellom DN og Steigen kommune om forvaltning av Flatøy fyr. I 2006 ble så foreningen Venner av Flatøy fyr stiftet, og DN bevilget penger til oppussing. Det foregikk sommeren 2009, dels som dugnadsarbeid og dels som profesjonelt arbeid. Senere har både DN og Nordland fylkeskommune bevilget penger til ytterligere oppussing og drift. Sommeren 2010 var fyret nesten ferdig pusset opp, og på Kulturminnedagen 2010 ble fyret innviet igjen, denne gang som statlig sikret friluftsområde. Venneforeningen har fra da tatt i mot besøkende som vil leie fyret til overnattinger og opplevelser i havgapet. Fyret har hele 18 sengeplasser, som kan leies til fornuftige priser.
At fyret både er i god stand og har rimelig gode landingsforhold, gjør at det er blitt et populært turmål. De mektige omgivelsene med Steigens øyverden innenfor seg og den imponerende Lofotveggen i det fjerne gjør oppholdet ekstra flott. Også for folk som er interessert i selve fyret, er et besøk interessant. Selv om fyroptikken er fjernet, har bygningene allikevel stor grad av opprinnelighet. Det er også en viktig del av et fyrbesøk.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.