Når det første sjømerket sto på Stangholmen for å vise vei gjennom den søndre innseilingen, vet vi ikke, men navnet forteller at det tidligere har stått et sjømerke her. Det må ha vært en stang med en arm på toppen, som viser rett vei. I lengden var selvfølgelig ikke det nok, og det ble tatt et lokalt initiativ og sendt en søknad om fyr. Fyrdirektøren støttet søknaden, og Stortinget bevilget i 1854 3400 spesidaler til bygging av fyr på Stangholmen. Byggingen gikk raskt, og 27. september 1855 ble fyrlyset tent for første gang. Lyset viste fast, rødt lys i begynnelsen, men ble forandret til hvitt i 1897. I tillegg til fyrbygningen ble det ført opp et lite uthus, naust, båtopptak og brygge. Betjeningen av fyret ble overlatt til fyrvokter Carl M. Malmsteen og hans familie. Fyrvokterens årslønn ble satt til 300 spesidaler, men av denne lønna hadde han plikt til å holde en assistent. Frem til 1959 hadde ni fyrvokterfamilier sitt hjem på Stangholmen kortere eller lengre tid. Da sistemann, Halvdan I. Paulsen, skulle gå av med pensjon i 1959, ble fyret lagt ned og erstattet av en lykt.
Bygningene ble overtatt av Risør kommune. Etter noen år leide kommunen det videre til private som leide ut overnattingsplasser i fyret.
Siden 1990-årene har Dag Eikeland og kona Mona Gjester vært fyrverter på Stangholmen fyr. De har også i mange år drevet Risør Hotel. Det gamle fyret har blitt til Stangholmen fyr og havrestaurant. Her er det utmerket servering både i en restaurant og kro. Særlig er den gode fiskesuppa kjent. Det arrangeres også flere konserter og teaterforestillinger med kjente artister i løpet av sommeren. I 2017 underholdt både Jørn Hoel, Helene Bøksle, Vamp og To Rustne Herrer. Under Risør kammermusikkfestival i juli holdt Kristiansand symfoniorkester konsert på fyret.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.