Fyret ble reist i 1888 etter initiativ fra Tverdalsøens Sjømandsforening, som ønsket et innseilingsfyr til Tvedestrand inn Oksefjorden og videre gjennom Tvedestrandsfjorden. Ytre Møkkalasset fyr ligger på et lite, flatt skjær sørøst for Kilsund. Det er flere forklaringer på navnet, men det vanligste er sagnet om bonden som skulle kjøre møkk med hest og slede på deet islagte havområdet. Underveis sprakk isen og bonden måtte kutte lasset med møkk under veis fra Holt til Tromøy. Møkkalasset havnet på skjæret, mens bonden havnet på fyrlykten lenger vest med samme navn.
Fyrtårnet er allikevel vel verdt å kikke nærmere på. Det er imidlertid ikke så enkelt. Det er vanskelig å komme i land på det knøttlille skjæret som huser fyrtårnet, og historien forteller da også at det var et hardt liv å være fyrvokter på en slik plass. Det ble innredet en liten hybel til fyrvokteren i det drøyt 17 meter høye støpejernstårnet, men det var ikke meningen at den skulle være til permanent opphold. Isteden satte Fyrvesenet opp en bolig i Bråvika inne på Flosterøya, hvor han og familien kunne bo. I de 58 årene fyrstasjonen var bemannet, byttet den fyrvokterfamilie syv ganger. Det kan nok tyde på at denne ordningen ikke fungerte optimalt.
I april 1945 ble fyret angrepet og skutt i brann av allierte fly. Det ble skader på et påbygd vakthus og lyktehuset, og treinnredningen i tårnet gikk tapt. 1946 ble fyret reparert, automatisert og avfolket, og det har siden stått tomt. I 1986 ble så Ytre Møkkalasset fyr nedlagt. Fyrets interiør og eksteriør samt området rundt fyrstasjonen er fredet etter lov om kulturminner. Kystverket mente fyret ble overflødig da Kilsund fyrlykt ble forsterket. Ytre Møkkalasset fyr fungerte deretter som dagmerke, og det kunne godt ha endt med forfall og glemsel om det ikke også her ble stiftet en venneforening – Møkkalassets Venner. Møkkalassets venner består av frivillige som synes det er for galt at fyret skal bli ødelagt. Opp gjennom årene har venneforeningen gjennom dugnadsinnsats drevet vedlikeholdsarbeid på fyret og sørget for å holde det i stand. Åpne dager blir kunngjort på venneforeningens Facebook-side.
I 2020-2021 gjorde Kystverket omfattende restaureringsarbeid på det fredede fyret, og i september 2021 ble det tatt i bruk igjen som sektorfyr. Innvendig har etasjeskillere, gulv og trapper blitt rekonstruert tilnærmet slik de var da fyret ble bygd.
Møkkalassets Venner er også engasjert i arbeidet med å ta vare på den lokale kystkulturen. Venneforeningen har overtatt ansvaret for to fyrlykter – Kilsund og Oksefjord – etter at disse ble deaktivert i forbindelse med oppgradering av kystleden gjennom Flosta- og Tvedestrands-skjærgården. Kilsund fyrlykt står der den alltid har stått, mens Oksefjord fyrlykt er flyttet fra Havneholmen ved Holmesund til Flosta Motorbåtforenings klubbhus på Padda ved Kilsund. I klubbhuset er det en hyggelelig restaurant «Trattoria Mia» som serverer god italiensk-inspirert mat. Det er mulig legge til med båt ved klubbhuset.
Det kan være krevende å komme i land ved fyret, men det er lagt ut en moring for å gjøre ilandstigning så sikkert som mulig.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert juni 2024, NFF.
Listen kan være ukomplett.
Kilde: Berg, Øivind (red.), Sven Gj. Gjeruldsen, Hans Olav Sørensen og Ingebjørg G. Ytterdal. Ytre Møkkalasset fyr – symbolet for kystens veivisere, voktere og vernere. Ytterbø/Holmesund: Skibsaksjeselskapet Hesvik, 2. utg. 2020.