Oksøy fyr ble bygget samtidig med Odderøya fyr for å gjøre det lettest mulig å komme inn den relativt trange passasjen gjennom Østergapet mot Kristiansand og videre inn til byen. Det første fyrtårnet ble bygget i murstein og var 23 meter høyt. Det ble også utstyrt med et 2. ordens fransk linseapparat med «3 omgående lentiller», som det første i Norge. Det var så interessant at selveste Joseph François Oscar, senere kjent som kong Oscar I, kom på besøk i 1833. Han skulle studere den teknologiske nyvinningen. Sønnen, prins Oscar Frederik Bernadotte – senere kong Oscar II – besøkte også Oksøy. Men intet varer evig. Fyrtårnet måtte skiftes ut i 1900, og isteden kom det da et staselig 36 meter høyt støpejernstårn. Samtidig fikk det et nytt linseapparatet av 1. orden, og i 1907 fikk Oksøy også et bifyr. Fundamentet etter det første fyrtårnet i tegl står fortsatt.
Selve Oksøya er en skikkelig frodig plett med flotte planter som gule villtulipaner og fyrpinseliljer. Dessuten finnes her, som på flere andre fyrstasjoner på Sørlandet, norsk malurt. Den første fyrvokteren på Oksøy fikk det også til å gro godt etter seg. ”Fyrforvalter” Cornelius Berg hadde ansvaret for fyret fra 1832 til 1870. I den perioden fikk han hele 25 barn, riktignok med to forskjellige koner.
I 2004 ble Oksøy fyr avbemannet, som et av de siste i Sør-Norge, men å si at fyret ble avbemannet er egentlig litt upresist. Frem til 2015 var Oksøy fyr base for Fyrlag Oksøy, et av Kystverkets vedlikeholds- eller tilsynslag. De hadde ikke bare tilsynet med Oksøy fyr som sin oppgave. De hadde ansvaret for tilsynet med lykter og sjømerker langs en stor bit av Sørlandskysten. Tilsynslaget flyttet fra Oksøy fyr til Grimstad og har fortsatt tilsynet med områdets navigasjonsinstallasjoner. Kystverket har tilsynslag i alle sine fem regioner, og de sorterer under Kystverkets Rederi. Kystverket har selv pusset opp Oksøy fyr og bruker fyrstasjonen til møtevirksomhet. Bygningene er ikke tilgjengelige for publikum, men folk har adgang til øya. Oksøy er imidlertid fuglereservat og perioden 15. april til 15. juli er det ikke lov å ferdes andre steder enn på bryggene og på veiene mellom bygningene.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.