Havneforholdene ved Songvår fyrstasjon er utsatt, så det kan være lurt å satse på skyss med taxibåt fra Høllen hvis du skal være flere dager på fyret.
Sørlandskysten har mange gode uthavner. En av de mest populære gjennom tidene er utvilsomt Ny-Hellesund utenfor Høllen i Søgne. Det fortelles for eksempel at kong Sverre og 6000 mann lå her med skipene sine i 1167. Kong Olav den Hellige skal også ha vært her og sagnet sier at de to karakteristiske steinvardene på toppen av Helgøya, en annen av øyene som utgjør Ny-Hellesund, ble reist av nettopp denne kongen. De to vardene som står der i dag, er forresten ikke de originale. De ble nemlig sprengt bort av tyskerne under krigen for å gi plass til kommandoplassen i et fort som de hadde på øya. Etter krigen måtte det derfor settes opp nye Olavsvarder, men nå i betong.
I dag er Ny-Hellesund en meget fredelig plass, hvis man da ser bort fra den stadige strømmen av båtfolk og andre turister som svinger innom. Den indre leden går tvers gjennom det idylliske tettstedet på øyene. Har man ikke egen båt, går det ferge ut hit. Men værhardt kan det være i området. En av grunnene til at Songvår fyr ble bygget på en øy utenfor Ny-Hellesund, var et dramatisk forlis i 1887 hvor 46 mennesker døde. Allerede året etter var det på plass et fyr på Hellersøya. Songvår fyr var en familiestasjon og ble utstyrt som en slik, med fjøs og låve i tillegg til fyrbygningene. En 3. ordens lykt ble satt opp i hjørnet på fyrboligen. Fyrvokterne fikk også her oppleve tøffe tak. I 1900 forliste og omkom en av dem under en båttur fra Ny-Hellesund. I 1955 ble fyret omgjort fra familiestasjon til tørnstasjon. Før det var det bygget mye om, blant annet med nytt tårn og maskinhus. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1987.
I 1980 ble Hellersøya fuglereservat med ferdselsforbud mellom 15. april og 15. juli, bortsett fra på veien fra havna til fyret. Også Songvår har etter hvert fått sin venneforening. Siden 2005 har den vært i sving med å reparere og restaurere. De har gjort en strålende jobb. Besøkssesongen er fra mai til september, og midt på sommeren er det ofte vertsfamilier som tar i mot.
En tur i Søgnes skjærgård bør også omfatte et besøk på Udvår, vest for Songvår fyr. I uthavna der lå gjerne fiskerne fra fastlandet i lange perioder for å fiske laks og makrell, og fange hummer. Det går jo an fremdeles, bare man følger fredningsbestemmelsene. De som er interessert i å dykke, har også mange muligheter i dette området, også hvis de vil dykke på vrak. På denne delen av kysten har det skjedd store havarier opp gjennom tidene, og noen av vrakene ligger slik til at de kan nås med vanlig dykkerutstyr. Det gjelder et vrak fra slutten av 1400-tallet som ligger utenfor Monsøya. Husk imidlertid at slike vrak er fredet, så bare se, men ikke røre.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.