Egersund er den siste, naturlige havnen for skip som kommer sørfra og skal rundt Jæren, og er derfor viktig for de sjøfarende. Byen ble ladested i 1746 og fikk tollstasjon i 1798. Behovet for fyr som kunne vise og trygge innseilingen, var derfor stort. Året etter at kystfyret Eigerøy var på plass i 1854, kom Grunnesundholmen fyr for å vise den nordre innseilingen til byen og Vibberodden for å vise den søndre. Sistnevnte ble plassert på toppen av en liten, bratt øy litt inne i fjorden like utenfor en god ankringsplass. Siden fyret står et stykke inn i fjorden, ble det i 1899 bygget en lykt på sørpynten av Skarvøya, ytterst i fjorden, for å gjøre åpningen på Søragabet enda tydeligere.
Vibberodden ble bygget som familiefyr med en bolig med lyset i et karnapp på østveggen. For øvrig besto bygningsmassen av uthus, hønsehus, bryggerhus, naust i betong og landing. Fra fyret ble det også bygget en bro over til Eigerøya slik at det var forholdsvis enkelt å komme seg inn til byen. Det første lyset viste seg også her å være i svakeste laget, så det ble skiftet ut i 1886. I 1914 ble det igjen skiftet, da med et lyktehus som tidligere hadde stått på Boknasund fyr. Vibberodden fyr ble elektrifisert med strøm fra land i 1933, men lenge før det, allerede i 1869, ble det lagt en undersjøisk telegrafkabel forbi fyret. Denne gikk til Peterhead i Skottland. Det sies at denne kabelen var en viktig grunn til at tyskerne angrep Egersund allerede morgenen 9. april 1940.
Vibberodden fyr ble avbemannet og nedlagt i 1977, og fyrlyset ble så flyttet opp i et lyktehus på en søyle like ved den gamle fyrvokterboligen. Etter den tid har fyrbygningene i noen år blitt benyttet som klubbhus for dykkere i Eigersund før Vibberodden fyrs venner overtok og åpnet det for allmennheten. De leier ut fyret til overnattingsgjester eller grupper som vil ha et møte i spesielle omgivelser. Utleievirksomhet gir penger til vedlikehold. Venneforeningen ønsker også at fyret skal være et sted hvor gode ting skal skje og en arena for møte mellom forskjellige folk. Her har en professor laget en potetkanon som kan skyte 300 meter utover havet. Her har det blitt arrangert grillweekender for flyktninger, forfatterkvelder og konserter. En rekke artister har også spilt inn plater på fyret.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Kontaktinfo Viberoddens venner (per juli 2020):
Tlf. 957 77 380
E-post: johan.aakre@egersund.org