Å samle på fyr
Per Roger Lauritzen er friluftsmann, fyrentusiast og styremedlem i Norsk Fyrhistorisk Forening. Nå har han skrevet bok om besøksfyr langs hele kysten.
Turglede
Hvordan komme seg ut på tur? Forfatteren Lauritzen samler på fjelltopper, turisthytter, kirker og kanaler. Blant annet. Denne gang er det fyrbesøkene hans som har blitt til en kombinert historiebok og reiseguide.
– Det er morsomt å finne nye turmål, og ikke gå samme vei hele tiden, sier Lauritzen.
– Er du samler, blir du nærmest tvunget til å besøke nye steder, og det synes jeg setter en spiss på turene. Det har vært 226 bemannede fyr langs norskekysten, og da blir det lett et mål for meg å besøke alle sammen. Så langt har jeg vært på 168. Hvis jeg er heldig, kommer jeg kanskje til resten også. Det er imidlertid ikke det viktigste, det er først og fremst selve samlingen jeg trives med.
«Jeg har samler-genet ganske godt utvikla i kroppen.»
Fyrhistorien
På fyrstasjonene var det fyrvoktere, fyrassistenter og deres familier, men så ble fyrene automatisert. Bortsett fra Lindesnes fyr er alle uten bemanning i dag, men likevel er det mulig å besøke de fleste av dem. Hele 120 fyrstasjoner har et eller annet tilbud for dem som vil se og oppleve fyrene. Noen ligger på land og er enkle å nå, andre krever skyss eller egen båt.
– Det er fascinerende at ingen fyr er helt like. Du ser hvordan utfordringer ved beliggenhet og tilpasning til formålet er løst, fra midten av 1600-tallet til i dag.
I tillegg til de 120 besøksfyrene beskriver boka også alle de andre fyrstasjonene som er, eller har vært, operative langs norskekysten. Lauritzen har funnet frem til flere fyr som faglitteraturen ikke har beskrevet tidligere. Han har brukt mye tid på å samle informasjon.
På rett sted til rett vær
Interessen for fyr ble vekket under oppveksten i Sandefjord.
– Da jeg var fire år, fikk faren min høre at fjorden var islagt helt ut til Færder fyr. Så han satte meg i en kasse på sparken, og så sparket vi fra Tjøme og ut dit. Jeg tror at han fikk kjeft da vi kom hjem, for mora mi mente at det var fare for at det skulle åpnes en råk. Dermed ville vi ikke kommet oss tilbake.
Senere ble kajakken det foretrukne fremkomstmiddelet, og det har blitt mange padleturer langs kysten. Det gjelder å senke tempoet og ta hensyn til vær og vind.
– Det er mange tøffe kajakkpadlere som kan nå de fleste fyr i landet, om de får vær til det. Vanskelige landinger gjør imidlertid at det er nesten umulig å komme i land enkelte steder. Det er mange fyr jeg har måttet bruke annen transport for å nå. Jeg drømte lenge om å padle til Torbjørnskjær, men måtte snu på grunn av været to ganger. Heldigvis fikk jeg skyss av Kystverket og kunne notere også det fyret på lista.
I boka påpeker han at Kystverkets folk strekker seg langt for å vedlikeholde mange av fyrene, tross begrensede midler.
– Politikerne bør være atskillig mer rause med å bevilge penger til fyrvedlikehold. Det ville skapt muligheter for enda flere besøksfyr.
Medlemsrabatt på boka
Norske fyrstasjoner – besøksfyr langs hele kysten utgis av Kystverkmusea, som del av bokserien Kystens veivisere. Boka er en god hjelp for alle som planlegger besøk på fyr. Kanskje noen vil starte på sin egen samling av fyropplevelser?
NFHF-medlemmer får rabatt ved bestilling fra Kystverkmusea/Lindesnes fyrmuseum.