Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

 Mens mange kommuner sliter med å forvalte og fylle sitt lokale fyr med nytt liv, viser Randaberg kommune vei. Sammen med Jærmuseet fyller kommunen fyret med kunst og kultur. Tungenes fyr er blitt en viktig kulturarena.
Tungenes ble ett av satsingsområdene da Stavanger var kulturby i 2008, og On The Edge-prosjektet ble igangsatt. Senere har Jærmuséet overtatt driften av museumsdelen, mens Randaberg kommune er med på kultur- og vedlikeholdssiden.
Lørdag kveld er det klart for «Nautofon» – et piloteksperiment med lur og tåkelur, støyjazz, dans, lyd og levende bilder. Sist uke var det boklansering og grenseløst bokbad med fribyforfatterne fra Stavanger. Søndag avrundes bibliotekets treårige prosjekt, «Les for meg, pappa», på Tungenes med fortellinger og boktips. I hele høst har det vært intimkonserter med lokale musikere i kaféen.
Tungenes fyr er på tilbudssiden når det gjelder varierte kulturaktiviteter. For fyret har fortsatt satsingen etter at kulturbyåret 2008 var over, og stadig utvides repertoaret, forteller Bygdebladet.
Randaberg kommune har jobbet langsiktig og er i ferd med å gi Tungenes fyr en viktig og riktig plass som regional kulturarena. Randabergs befolkning får dermed nyte godt av et stadig mer variert og spennende aktivitets- og konserttilbud i egen kommune.
Tungenes, med hav på tre kanter og mørke kvelder der stjernene lyser klarere enn noe sted i bykjernen, har kvaliteter som andre kulturarenaer ikke har. Kan hende er den spesielle stemningen en av årsakene til at kulturutøverne synes det er stas å besøke den lille kaféen som ligger langt fra sentrum og har begrenset publikumsplass.