ARBEIDET FORTSETTER PÅ LEPSØYREV
Kystverket har fullført sitt langvarige restaureringsprosjekt på Lepsøyrev fyr. Nå følger venneforeningen opp med arbeid innvendig, i lyktehus og på naustet.
Tekst: Kari-Ann Holgersen
Fra 2011 til 2014 gjennomførte Kystverket en totalrenovering av fyret. Etter at den siste familien flyttet ut av fyret i 1956 ble alle vinduene murt igjen. Disse er åpnet opp, med nye vinduer, det ble også nytt tak og moloen ut til tårnet ble forsterket. Innvendig har Kystverket lagt inn nye etasjeskiller. De har også lagt varmekabler i 1. etasje og nytt elektrisk anlegg. Tidliger var det kun strøm til lykta.
Så snart Kystverket var ferdig fortsatte venneforeninga arbeidet. Vi startet med listing av tak, gulv og dører. Deretter begynte vi i 3. etasje i oktober 2013. Vi skrapte, vasket og malte alle vegger, gulv og tak. Det var mye og tungt arbeid. Siden vi ikke hadde innlagt vann, ble det hentet med moped og kjørt til fyret. Der hadde vi en krabbekoker i første etasje, som vi varmet vann på. Det var mye skrapearbeid før vi kunne vaske og male, på grunn av betongsaging med vann.
Vi har holdt alle farger som de var da fyret ble avfolka, mens vi har brukt lys maling på alle nye vegger. Venneforeninga installerte også et kjøkken i et av soveromene i 2.etasje. Llangt om lenge fikk vi også klarsignal om at vi kunne få knytte oss på et privat vannverk. Det er gull verdt for oss!
Da kom det varmtvannstank og nytt Jets-toalett, dette er det også venneforeninga som har kjøpt inn. Vi skaffet møbler og oppvaskmaskin og komfyr og kjøleskap, vi har fått en del av dette av diverse givere. Mesteparten av møblene har vi faktisk fått, også har vi malt og fikset litt. Vi var så heldige å få ei heilt ny Eikedør av en nabo.
Nå har venneforeningen fått litt bedre økonomi, så før sommeren bestemte vi oss for å begynne renovering av naustet. Rundt naustet har vi bygd opp en mur med naturstein, og laget det litt ok for folk som vil sitte de og nyte utsikt og sola. Vi har skiftet til vinduer, som vi også har fått av naboen. Vi har kledd om hele sørveggen og malt den. I høst går vi i gang med østveggen.
Naustet skal vi også bruke til utleie og enklere arrangement. Der har vi uteareal og det er fint for barn. Vi ønsker også å få med samarbeidspartnere til diverse kurs, spesielt rettet mot barn og unge. Vi ønsker gjerne å bidra til opplæring i roing, padling, sjøvett og knuter.
I sommer har vi også lagt nytt dekke på balkongen rundt lykta, fjernet rust og prima og malt selve lykta utvendig. Nå begynner vi med maling inne i lykthuset. Vi har allerede lagt gulv på den bitte lille gangen mellom lykta og fyret. Det står også for tur å vaske fyret utvendig under lykta, der det har rent mye rustvann.
Av planer fremover kommer vi til å fortsette med kunstutstillingar og åpne dager på fyret. Vi jobber også for å lage ei lita julemesse.
Jeg vil trekke fram samarbeidet med Kystverket som svært godt. Bjørn Relling som er senioringeniør der har i mine øyne gjort en kjempejobb for å få igang arbeidet på Lepsøyrevet Fyr. Det tok noen år før det skjedde noe, men nå er vi godt fornøydeog vi opplever det som veldig kjekt å arbeidet med fyret her.
Kari-Ann Holgersen er leder av Lepsøyrevets venner.
Her kan du lese mer om Lepsøyrev fyr.