operabarcode ren
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

17.-20. juli forvandles Bjørvika i Oslo sentrum til et festivalområde spekket med maritim kultur og aktiviteter på sjø og land. Norsk Fyrhistorisk Forening er selvfølgelig med. Bli gjerne med og stå på stand med oss!

Dette blir det største landsstevnet i Forbundet KYSTENs historie. Mer enn 350 skip, skøyter og andre båter fra Norge, Norden og flere europeiske land åpner stevnet 17. juli med seiling inn Oslofjorden med en konvoi av historiske skip og båter. Alle tas vel imot og belegges fra Langkaia utenfor Oslo Havnelager i vest, til foten av Ekebergåsen i øst. Et spektakulært syn

modell nr 2 2014 004

Planskisse over aktivitetsområdet. (Foto: Forbundet KYSTEN)

for publikum som kan bruke taket på Operaen som skueplass.

Spekket program

Programmet er spekket med aktiviteter for stor og liten på sjø og land, foredrag, kulturelle innslag med bl.a. barneteater, utstillinger, kortreiste smaksopplevelser og konserter med gamle og nye band fra Oslo. Det vil være en stor utstilling og et aktivitetsområde på selve «Sukkerbiten», der Norsk Fyrhistorisk Forening er en av utstillerne. Det samme er Lindesnes fyrmuseum, som vil gi en historieformidling i tekst og bilder om hvordan fyr og maritim infrastruktur har hatt betydning for samferdsel og utviklingen av det moderne Norge fra 1814. Det blir også utstillinger om bord kystverksskipet «Gamle Oksøy» fra 1962 og på kaia foran.

Les mer om de ulike utstillingene her.

En del av Grunnlovsjubileet

Stortinget har utpekt Forbundet KYSTENs landsstevne til et av de offisielle arrangementene som representerer det offentlige Grunnlovsjubileet, og stortingspresident Olemic Thommessen åpner stevnet. Riksantikvaren, Oslo Kommune, Norsk Maritimt Museum, Oslo Havn, HAV Eiendom, Oslo Maritime Stiftelse og Norsk Forening for Fartøyvern er også med på festivalen. Fergen «Skånevik» er innleid som festivalbåt under stevnet, og blir et møtested for nye og gamle kjente. Om bord serveres mat og drikke hele dagen, og det blir musikk og dans ut i de små timer. Skipshotellene M/S «Nordstjernen», M/S «Sjøkurs» (tidligere «Ragnvald Jarl»), blir hotellskip med servering under hele stevnet. Dampbåtene inviterer publikum til rundtur mellom øyene i indre Oslofjord helt ut til Oscarsborg festning, og til Oslofjordmuseet på Vollen i Asker. Selv om Oslo har tusen års historie som havneby, har havnebyen forsvinnende lite maritim historikk. I grunnlovsåret skal kystkulturens betydning for byggingen av nasjonen Norge markeres i hovedstaden.

Vil du stå på stand med oss? Send en mail til info@fyr.no.