1 Tvisteinfyr
Full aktivitet på Tvistein fyr (Foto: Terje Nalum)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Siden sesongen 2009-2010 er hele 3500 dugnadstimer lagt ned for å sette i stand Tvistein fyr.

Av: Ingrid Eitrem

Tvistein fyr ble oppført i 1908, og ligger på en holme i havgapet mellom Langesund og Stavern. Drivergruppa ved fyret, Tvisteins venner, består av representanter fra Kystlaget Fredriksvern, Brunlanes Jeger og Fiskerforening og Anvik Bygdelag. Tvisteins venner ble opprettet i 2011, og er ansvarlig for å drifte den frivillige aktiviteten ved fyret. Det samme året fikk fyret leieavtale med Kystverket.

– Normalt er det tre vår- og høstdugnader hvor 6-12 personer deltar hver gang. I tillegg deltar personer etter ønske og behov, forteller Terje Nalum fra Tvisteins venner.

 

Krana er tilbake

Tvisteins venner har satt opp den originale krana for å løfte opp båter fra vannet like ved fyret. Denne hadde tidligere blitt fjernet i 1987. Det er værhardt ute på holmen, og det var nødvendig å istandsette krana slik

Tvisteinfyr inne

Soveplass under dugnadene (Foto: Terje Nalum)

at de frivillige også kan komme ut når været ikke er optimalt.

– I tillegg har vi pusset opp fem soverom med ti senger i uthuset. Her kan de frivillige overnatte når det er dugnader, fortsetter Nalum.

Fyrmesterboligen pusses opp

Arbeidet med å sette i stand fyrmesterboligen er i gang. Det slipes, sparkles og males.

– Vi har fått ordnet vannsisternen, og drivergruppa har fått støtte fra Sparebankstiftelsen til å utføre dette arbeidet, sier representanten fra Tvisteins venner.

Kystverket har bidratt med penger til å skifte ut vinduene.

 

Ønske om overnatting og utleie

Det er ennå ikke mulig å leie ut fyret, men drivergruppa har som mål at besøkende skal kunne overnatte og leie ut fyret. Det er ønskelig at fyret blir en del av kystledsamarbeidet.

– Vi håper at alt er klart til å ta i mot besøkende for overnatting og utleie i 2017 eller 2018, legger Nalum til.

De tre fyr

Når fyret er istandsatt vil det bli mulig for besøkende å drive «fyrhopping». I nærheten av Tvistein fyr ligger både Svenner fyr og Stavernsodden fyr. De to fyrene er synlig fra Tvistein fyr, så her åpner det opp for mange fine fyropplevelser.

– Vi samarbeider godt med de andre fyrene i nærheten, og ønsker å ha en felles strategi for å markedsføre fyrene, avslutter Nalum.