Dyna fyr og «Sjøbad II» skal feires
Markeringen av Dyna Fyrs 150 års jubileum og fredningen av badefergen «Sjøbad II» er årets store kystkulturelle begivenhet i hovedstaden.
Oslo Havn KF og Riksantikvaren har gått sammen om en felles markering på Rådhusbrygga i Oslo fredag 23 august, der riksantikvar Hanna Geiran vil foreta det formelle fredningsvedtaket av den 101 år gamle badebåten.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og Oslos ordfører Anne Lindboe vil være til stede ved arrangementet sammen med Oslos havnedirektør Ingvar Mathiesen. Arrangementet er åpnet for publikum.
Riksantikvaren har besluttet å frede Oslos eldste flytende kulturminne. Foto: Norsk Fyrforening
M/S «Sjøbad II» er den siste bevarte badebåten i hovedstaden. For vel 100 år siden hadde daværende Kristiania kommune en stor flåte med badebåter eller «baljer» som de ble kalt på folkemunne. takt med økende besøk og entusiasme på friluftsbadet, begynte de to første Sjøbadfergene å bli altfor små. Passasjerbåtene ble derfor lagt ut samlet for salg i 1923, og salgssummen ble brukt på et nytt større fartøy – som fikk navnet «Sjøbad II». Fredag blir det gamle fartøyet av Riksantikvaren.
– Det er viktig å ta vare på kystkulturminner som Dyna fyrstasjon og M/S «Sjøbad II», sier Norsk Fyrforenings styreleder Sven Gj. Gjeruldsen.
«Sjøbad II»s eier, Tom Prestulen i Preco AS, vil fortelle om hvordan det er å drifte et fredet fartøy i Oslos trafikkerte havnebasseng. Båten går i trafikk mellom Rådhusbrygga og Dyna fyr.
– Badebåten er Oslos eldste flytende kulturminne, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening
Tur til Dyna
Etter arrangementet på Rådhuskaia så legger «Sjøbad II» ut og setter kursen mot Dyna Fyr – der Oslo Havn skal markere fyrstasjonens 150 års jubileum. På fyrstasjonen er Oslo Havn vertskap for et lukket arrangement.
Daglig leder Henriette Marie Skjæveland er glad for at Oslo Havn tar vare på havnas fyrstasjoner – som Dyna fyr. Foto: Norsk Fyrforening
Dyna fyr ble opprettet etter ønske fra sjøfarende som mente vestre led inn til Oslo Havn var farefullt. Havnevesenet etterkom ønsket og besluttet at det skulle etableres et havnefyr på skjæret Dyna.
Dyneformet
Skjæret skal ha hatt en jevn og slett overflate, nesten som en dyne, derav navnet – Dyna. Fyret sto ferdig og ble tent i 1874.
Dyna fyr eies av Oslo Havn KF og fyret er fortsatt operativt. Fyrstasjonen er leid ut og fyrstasjonen har i flere år vært en av Oslos mer eksotiske restauranter som har spesialisert seg på nydelige sjømatmenyer.