En litterær jordomseiling til fyr ved Verdens Ende
Den spanske illustratøren og forfatteren José Luis Gonzales Macias har akkurat lansert sitt fyratlas på norsk. Det har blitt en interessant, tankevekkende og annerledes bok som alle fyrentusiaster må skaffe seg.
Helt siden barndommen har Macías vært fascinert av kart, og poetiske kombinasjoner av ord og bilder. Noe som kommer til uttrykk i «Atlas over Fyrtårn ved verdens ende». Dette er en perle som maner til ettertanke. Boken er gitt ut på en rekke språk og foreligger nå på norsk.
Fascinert av fyr over hele verden, tar den spanske forfatteren leseren oss med på en reise til mystiske fyrtårn over hele kloden. Gjennom vakre og poesifylte tekster blir vi blant annet kjent med gjenferdet på Great Isaac Cay fyr og leseren får vite mer om et fyrtårn i det krigsherjede Ukraina som er bygget som en flettet kurv. Den utrolige historien om en sjelden fugl som blir utryddet kort tid etter at katten Tibbles flytter inn på Stephens Island fyr blir vi også kjent med.
I forordet skriver forfatteren: Dette er ikke bare en bok om fyrtårn. Det er også en måte å se seg i speilet på, som menneske, som å reflektere over erfaringen med å leve i ensomhet, å anerkjenne hvor avhengige vi er av andre for å kunne overleve vi er, og utforske tragediene og storheten vi kan komme til å møte ekstreme situasjoner. Tomheten vi føler over ikke å ha noen der til å passe på oss, er for noen et helvete. For andre derimot, som Charles Bukowski, er isolasjonen belønning. Utferdstrangen og dragningen mot de ytterste forblåste skjær med fyrtårn øker proporsjonalt med lesningen av boken.
«Atlas over fyrtårn ved verdens ende» er en samling historier basert på virkelige hendelser der vi bringes til fjerne breddegrader og isolerte fyrtårn, som gjennom årene har vært kilde til delirium, ensomhet og rastløshet, men også mot og lykke.
Hvert kapittel er ledsaget av et nautisk kart, illustrasjoner og en skalaplan – det hele krydret med spennende kuriosa. Boken inneholder også historier om den blinde fyrvokter ved polarsirkelen, Nelson Mandelas opphold på Robben Island, Edgar Allan Poes uferdige tekster, Virginia Woolfs barndom, og flere mystiske forsvinninger – historier like ekstraordinære som fyrtårnene de tilhører.
«Hvis man etter å ha lest denne boken ikke har lyst til å gi opp alt for å bo i et fyr en stund, er det sannsynligvis fordi leseren mangler den minste evne til å bli begeistret for noe i denne verden.», skriver det anerkjente magasinet Vijaes National Geographic i sin anmeldelse av «Atlas over fyrtårn ved verdens ende».