Saltholmen Fyrstasjon
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Lorentz O. Abrahamsens bestefar, Anton Abrahamsen, var med og bygde fyret på Saltholmen i 1882 og var fyrvokter der frem til 1893. Nå gir Lorentz og hans datter Elisabeth to malerier av lillesandskunstneren Sverre Lindeberg i gave til Saltholmen fyr.Jeg har ikke plass til dem lenger, sier Lorentz O. Abrahamsen, og datteren Elisabeth er helt enig.
Onsdag i forrige uke overrakte far og datter de to flotte bildene malt av lillesandskunstneren Sverre Lindeberg til Pernille Usterud Svendsen og Johannes Myhre Vallesverd fra Saltholmen-komiteen. Det ene motivet er fyret, og det andre er innseilingen til Lillesand.
– Det er kjempekoselig å få disse bildene, og helt spesielt å få dem av en som har tilknytning til fyret. Utenom fotobildene av Kongens båter, har vi ikke bilder ute på fyret, så det blir kjempehyggelig. Vi har en årlig sommerutstilling, men sesongen på fyret er lang, og fra 15. august er det ikke bilder der, sier Pernille Usterud Svendsen til Lillesand Posten.
Lorentz O. Abrahamsen forteller om bestefaren Anton Abrahamsen som var fyrvokter. Han hadde stillingen som fyrvokter på Saltholmen i elleve år og bodde der sammen med sin kone og deres ni barn.
– Barna rodde over havgapet til skolen og måtte mange ganger kjempe mot naturkreftene. Bestefar hadde god lønn, 1.400 kroner i året. Det var fri losji, og hushjelp fulgte med stillingen. Å være fyrvokter var prestisje. Barna og bestemor måtte også bytte på å sitte vakt. Det var jo en 24 timers jobb, forteller Abrahamsen.
Lorentz sin bestefar var byggeleder da fyret på Saltholmen ble bygd i 1882. – Tegningene kom fra Oslo, fra Fyrdirektoratet. Fyret ble bygd som en ennmannsstasjon. Bestefar var stasjonert der fra fyret stod ferdig i 1882 og frem til 1893. Da fikk han jobb på Langøytangen fyr. De to maleriene som Sverre Lindeberg malte i 1982 har Lorentz Abrahamsen hatt lenge.
– Lindeberg var en bekjent og kunde hos meg i skobutikken. Bildene hang i butikken, sier Abrahamsen, som tidligere drev skoforretning i Lillesand sentrum.
Etter at helsa er blitt noe skrantende, har Abrahamsen flyttet fra huset i Langedal og har fått seg en grei leilighet på Dovre.
– Jeg har ikke plass til bildene lenger og synes derfor det var naturlig å gi dem til fyret, sier han.
Myhre Vallesverd og Usterud Svendsen er veldig glade for gaven og gleder seg til å finne en fin plass til de flotte bildene ute på fyret.

FLOTT GAVE: Pernille Usterud Svendsen (t.v.) og Johannes Myhre Vallesverd (t.h.) i Saltholmen-komiteen er svært glade for malerigaven fra Elisabeth og Lorentz O. Abrahamsen. Foto: Merte Moen Lillesand Posten