Øksnes kommune dekker nordlige deler av Langøya, Norges tredje største øy og flere andre øyer. Øksnes var og er en viktig fiskerikommune, særlig kjent for sitt rike fiske etter skrei. For fyrinteresserte er kommunen også kjent for Anda fyr, som ble den siste bemannede fyrstasjonen som ble bygd i Norge i 1932, ikke langt fra der hvor fyrgryta på Meløya i sin tid lå.
Fyrvesenet mente at det burde etableres en fyrstasjon utenfor fiskeværet Stø. Stedet ligger lengst nord i Øksnes, og rundt 1900 var det et av de største stedene i Vesterålen. Nærheten til rike fiskebanker gjorde fiskeværet attraktivt for tilreisende fiskere fra mange deler av kysten. Samtidig økte skipstrafikken, både gjennom Vesterålen og utenfor Vesterålen. Dessuten var det altfor langt mellom kystfyrene på Litløy og Andenes, hele 65 nautiske mil. Alt tilsa dermed at anleggsfolk fra Fyrvesenet måtte komme i gang med et nytt prosjekt. Det ble derfor fyrbygging på den vesle øya Anda i 1931 og -32. Det ble bygd en solid fyrvokterbolig i tre. Et 16 m høyt, kraftig, firkantet betongtårn ble plassert inntil husveggen og fikk et kraftig fyrlys i lyktehuset. Fyret ble innredet som tørnstasjon. Det lå altfor utsatt til at dette kunne være et familiefyr. Det er også det første fyret i Norge som fikk elektrisitet fra første dag. Strømmen kom fra dieselaggregater som ble plassert i første etasje i fyrtårnet. Det ble også bygget uthus og naust. Fyret har to landinger.
Fødsler på fyret
Anda fyr ble som nevnt bygget som tørnstasjon, men i perioder bodde i hvert fall kona til fyrvokteren på fyret. Kona til Leonard Larsen, Janny, fødte til og med ei jente der i februar 1938. Været var godt da det skjedde, og jordmor Anny Helland Hansen kom greit ut til fyret for å hjelpe henne med fødselen. I desember 1939 var imidlertid Janny gravid igjen. Da var det elendig vær da tiden for nedkomsten nærmet seg, og jordmora var sterkt ønsket igjen. Selv om det blåste storm, klarte postfører Bergesen og tre andre karer å få fraktet jordmora ut til fyret, men å få henne i land var enda mer krevende. Heldigvis visste fyrvokteren råd og fikk heist jordmora på land, sittende på en båtsmannsstol. Jordmora rakk akkurat tidsnok frem til den fødende og klarte å berge barnet. Jordmora måtte bli på fyret i tre dager før hun igjen kunne komme seg på land, men mor og barn ble der. Tøffe damer!
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.