Mandal ligger ved utløpet av Mandalselva, og knappe to kilometer utenfor ligger Hatholmen fyr. Det ble bygget samtidig med kystfyret Ryvingen for å vise innseilingen til byen og trygge ankerplasser. Fyrstasjonen ble bygget som en typisk familiestasjon med et 1 1/2 etasjers bolighus i tre med lite tilbygg til lykta på det ene hjørnet. For øvrig fikk Hatholmen fyr uthus, hønsehus, maskinhus, naust og landing. Øya fyret ligger på, er ganske kupert, så det ble også nødvendig å anlegge taubane, trapper og bro. På tross av bratt terreng fantes det allikevel noen små frodige dalsøkk som var mulig å dyrke den gang det bodde en familie på plassen, og sporene etter hvordan de dyrket bær og grønnsaker der det overhodet var mulig, er fremdeles synlige.
Fyret hadde opprinnelig et 5. ordens fyrapparat. Det ble erstattet av et 4. ordens linseapparat i 1931. Det ble så ombygd til solcelledrift i 1985 etter at fyret hadde vært automatisert og avbemannet noen år.
Hat eller hatt?
På kart og i de fleste kilder heter fyret Hatholmen. Navnet på fyret kommer av øya den ligger på, og med litt fantasi kan den ligne på en hattepull. Navnet er sannsynligvis fra dansketiden, og da ble «hatt» skrevet «hat».
I mai 1991 overtok Mandal Kystlag driften og vedlikeholdet av fyret. De har sørget for å holde det i god stand og åpent for allmennheten om sommeren. Da er det også ofte stasjonert en vertsfamilie der, som tar i mot gjestene som kan overnatte i den gamle fyrboligen. Kystlaget har også sørget for en liten utstilling om fyrets historie.
Øya er en fredet plett det er godt å være noen dager. Det er gode fiske- og bademuligheter, og for dem som vil klatre i fjellet, har den lokale klatreklubben satt opp noen sikringsbolter. Like utenfor Hatholmen ligger friarealene på Indre og Ytre Mannevær, og lenger vest ligger den store øya Hille med lang historie. Den øya er også fin å vandre på og fiske rundt.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.