Sande omfatter den sørlige og vestlige del av den store Gurskøya, Sandsøy, Kvamsøy og en rekke mindre øyer. Når man vet beliggenheten og ser at kommunevåpenet forestiller en linebøye, forstår man raskt at også her er fisket svært viktig. At det også har vært tilfellet lenge, kan man blant annet se i kommunens viktigste kulturminne, Dollsteinhola. I tillegg ligger kommunen på nordsiden av den krevende leden rundt Stad. Fyrvesenet så derfor tidlig behov for et fyr i området. Det ble plassert på den lille øya Frekøy mellom Vanylvsgapet og Vanylvsfjorden øst for Stad. Dermed kunne det lede skipstrafikken inn til tryggere farvann om været var dårlig, og ut mot Stad om været var lagelig.
Fyrstasjonen ble også her anlagt som et familiefyr. Bolighuset ble bygget i betong og fyrlykta plassert i et lavt tårn på det ene hjørnet. Ved bolighuset ble det også satt opp et uthus og en oljebod, og et stykke unna ble det bygd naust og landing. 11. oktober 1876 ble fyret tent første gang. I 1910 fikk det en ny og kraftigere fyrlykt. Året før krigen ble betjeningen utvidet med en reservebetjent, og det ble bygget bolig til ham. Også dette fyret fikk store skader etter et alliert flyangrep på slutten av krigen, men heldigvis ikke verre enn at fyret kom i drift igjen høsten 1945. I 1952 fikk Haugsholmen elektrisitet fra det lokale kraftlaget, og samtidig ble det automatisert. Avbemanningen skjedde da fyrvokter Trygve J. Werkland gikk av med pensjon i 1980. Fyret ble drevet videre som ubemannet lykt med lokal tilsynsmann.
Bolighusene på Haugsholmen fyr var den siste fyreiendommen i Norge som ble solgt. Det skjedde i 2007, og det var Sande kommune som kjøpte eiendommen. Selve fyret eies for øvrig av Kystverket. Fra 2017 har Foreininga for Frekøy fyrstasjon vedlikeholdt fyret og kulturlandskapet rundt. Vinteren 2018 holder de på med å restaurere fyret innvendig, og planen er at det skal kunne ta i mot overnattingsgjester fra høsten. Før det skjer, er det mulig å besøke fyret hele sommeren, da venneforeningen har lagt ut flytebrygge for gjestende båter.
Seilingsmerket Dollsteinen
Lenge før det var fyrlys på kysten, var de sjøfarende avhengig av markerte fjelltopper for å finne frem. En slik er det 227 meter høye fjellet Dollsteinen på vestspissen av Sandsøya. Fjellet rommer også den vel 150 meter dype Dollsteinshola, hvor det er gjort rike funn fra steinalderen. Ikke minst forteller alle fiskebeina som er gravd frem, at mat fra havet har vært en viktig del av kostholdet den gang også. Dollsteinen er for øvrig også et flott turmål for friluftsfolk som vil ha god utsikt mot storhavet.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019