Det midtre løpet av de tre innseilingene til Oslo er hovedstadens eldste hovedled. Derfor var det naturlig at det tidlig kom ønske om et fyr her som kunne gjøre det lettere å navigere gjennom dette trange farvannet og inn i indre havnebasseng. Christiania Havnekommisjon mente at et naturlig sted for lyset ville være Heggholmens vestpynt. Der bodde styrmann Svend Iversen i et hus fra 1700-tallet. Havnekommisjonen søkte derfor om å få etablere en liten vegglykt i Iversens bolig. Mot dette og fast pass av fyret skulle han få motta en årlig godtgjørelse. Iversen var villig, og kontrakt ble inngått. Dermed kunne fyret bli tent første gang høsten 1826.
Heggholmen fikk status som et kommunalt ledfyr og var det første fyrlyset i Indre Oslofjord. Fyrlyset ble plassert i et lite karnapp i den private trebygningen. Brennetiden var fra 15. juli til 15. mai, og lykten viste fast rødt lys. I tillegg til slukningen om sommeren var fyret også slukket om vinteren dersom det lå is som stoppet skipstrafikken. Det var en ordning som etter hvert kom til å gjelde også de andre kommunale fyrene i Indre Oslofjord, etter som de kom i drift.
Heggholmen fyr ble tent så tidlig som i 1826 og hadde fast bemanning helt til 1972, da det som det siste fyret i Oslo havnedistrikt ble avbemannet. Riksantikvaren så potensialet i den vakre fyrbygningen i sveitserstil på Heggholmen og fredet fyrstasjonen i 1997 etter Lov om kulturminner. Samtidig startet Oslo havnevesen en omfattende restaurering av fyrbygningen, både innvendig og utvendig. Boligen ble smakfullt innredet med interiør fra 1920-årene, kort sagt et smykke! Arbeidene var ferdig i 1999, og Heggholmen fyr har siden vært et møte- og representasjonslokale for havnevesenet i Oslo. Heggholmen fyr er svært lett tilgjengelig for publikum, både med båt og kajakk, og har en god, skjermet brygge. Ønsker man å besøke fyret landveien, tar man rutebåten til Gressholmen. Deretter krysser man denne og kommer over det gjenfylte sundet til Heggholmen. Herfra kan veien være litt kronglete, og man kan gå enten over toppen på holmen eller langs stranden på østsiden. Alternativ to er trolig det beste! Selve fyrbygningen er stengt for allmennheten, kun folkene i Oslo Havn har adgang. Det er derfor heller ikke mulig å overnatte på Heggholmen fyr.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.