Vesle Fedje kommune har faktisk to imponerende kystfyr, Holmengrå og Hellisøy. Som nevnt under Skjeljanger fyr, skulle nemlig plasseringen av det fyret ses i sammenheng med et større kystfyr på sørvestsiden av Fedje på Østre Hellisøy. Det ble derfor satt i gang et krevende fyranlegg også på denne vanskelig tilgjengelige plassen. Det skjedde i 1855, og i løpet av anleggsperioden var opptil 95 mann i sving ute på den vesle øya. De satte først og fremst opp det andre fyrtårnet i støpejern på norskekysten, etter Eigerøy fyr. Platene til tårnet ble støpt både ved Bærums verk og Karl Johans vern i Horten. Deretter ble de fraktet med skip og skrudd sammen på byggeplassen. Som på Eigerøy ble også tårnet her fôret med murstein innvendig. Lykta i lyktehuset på toppen var av 2. orden og kom fra Nes jernverk. I tillegg utstyrte anleggsfolkene fyrstasjonen med det som kreves for å huse en fyrvokter og en assistent med deres respektive familier. Det betød bolighus, uthus og naust. Det siste fikk de faktisk to av, ett på hver side av det vel 200 meter brede Fyrsundet som skilte fyrområdet fra hovedøya på Fedje. I tillegg ble Hellisøy fyr utstyrt med torvbod, ikke vedbod.
Fyret fikk også en egen oljebod, men det skjedde først i 1887 etter at fyret i 1875 fikk ny lampe for parafinolje. I 1902 slo lynet ned i tårnet på Hellisøy og fortsatte via lynavleder og telefonleder til bolighuset, som ble satt i full fyr. Året etter måtte det derfor bygges to nye boliger på fyret, en til fyrvokterfamilien og en til assistenten og hans familie. I 1954 ble fyret elektrifisert med strøm fra land, og fem år senere ble det gjort om til tørnstasjon. I januar 1989 ble Hellisøy fyr automatisert, men på grunn av de meteorologiske observasjonene ble ikke fyret avbemanna før i 1992.
Heldigvis har lokale krefter bidratt til at også dette fyret har blitt besøksfyr, og byr på overnattingsmuligheter i den tidligere fyrvokterboligen. Der kan gjestene bo og følge lyset fra fyrtårnet som fremdeles sveiper utover sjøen.
Leieavtaken om Hellisøy fyr mellom Staten ved Kystverket i\og Fedje kommune er sagt opp med virkning fra 1. januar 2025, og Kystverket har lagt ut fyret på anbud for å få nye leietagere.
Torvbod på fyret
Fedje var faktisk dekket av skog i steinalderen, men ble ryddet for å skape bedre beitemark. Resultatet ble da her, som på mange andre tilsvarende plasser, at skogen ble erstattet av myr. Denne utviklet seg så opp gjennom årene at den dekker terrenget et par meters dybde, selv der det er høydedrag. Slik terrengdekkende myr er mangelvare, så i dag er deler av myra fredet som landskapsvernområde. Tidligere var forresten myra vedboden til folket på Fedje, som inntil ganske nylig skar og tørket torv som brensel.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert november 2024, NFF