Den fjerde fyrstasjonen på Hustadvika ligger utenfor Averøya
Den svært urolige kyststrekningen Hustadvika fikk Kvitholmen og Stavenes fyr i 1842 og Bjørnsund fyr i 1871, men det var ikke nok til å trygge skipstrafikken. I 1879 ble også Hestskjæret fyrstasjon tent. Den ble opprettet etter påtrykk fra blant annet losoldermann Lous. Fyrvesenet kjøpte derfor Hestskjæret og satte opp en fyrstasjon. Det skulle vise seg å bli et ganske omfattende arbeide siden skjæret lå usedvanlig værhardt til. Det planlagte tårnet i betong måtte blant annet forhøyes seks meter i løpet av byggeperioden fordi man forstod at det var planlagt for lavt etter som man så hvor høyt sjøen kunne gå. Tårnet ble bygget sammen med en bolig som rommet fyrvokteren og hans familie og en enslig assistent. I tillegg ble det bygget naust og landing. Naustet var av tre, og det viste seg ganske snart at det ikke var solid nok. En storm i 1883 påførte fyret så store skader at det tok 3 uker før det var i drift igjen. Det gikk også hardt utover naustet. I de følgende årene hendte det også ganske ofte at storm og bølger satte spor. I 1893 ble derfor fyrstasjonen forsterket ved at fyrtårnet fikk en ekstra beskyttelsesmur av gråstein nesten helt til topps på tårnet. Samtidig ble trenaustet erstattet av et i betong. I 1905 forsterket man fyrlyset ved installasjon av glødenett.
Den annen verdenskrig kom fyret stort sett uskadet fra, men søndag 13. februar 1944 skjedde det en tragedie like utenfor. Da ble hurtigruteskipet DS «Irma» og lasteskipet DS «Henry» senket av norske torpedobåter utenfor Hestskjæret fyr og over 60 mennesker omkom. Under krigen, i 1943, ble også Hestskjæret fyrstasjon gjort om fra familiefyr til tørnstasjon.
I 1960 ble fyrstasjonen bygd om og elektrifisert. Det ble da bygget en fyrbygning i tre etasjer av betong. Den er dermed den siste oppførte fyrbygningen i Fyrvesenet. Hver av tjenestemennene hadde et soverom og et arbeidsrom, med felles kjøkken og bad. Samtidig ble det bygget nytt fyrtårn på toppen av den nye fyrbygningen. Dette rager syv meter over taket på fyrbygningen.
I mai 2024 ble lagt landstrøm ut til fyrstasjonen.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert mai 2024 – NFF