Vel seks kilometer øst for Berlevåg, langs veien mot Kongsfjord, ligger det 22 meter høye Kjølnes fyr. Dagens fyrbygninger er fra 1949, men fyrhistorien ved Berlevåg startet allerede i 1900 da det ble montert en enkel fyrlykt her. Det var for at fiskerne skulle finne tilbake til Berlevåg. I lengden ble det for lite på en værhard kyst hvor fiskerne ofte dro langt til havs og trengte et kraftigere lys for å finne hjem. I 1918 stod derfor et nytt og bemannet fyr klart med et vel 20 meter høyt støpejernstårn. Lyset fra det gjorde det også lettere for den økende kysttrafikken å holde kursen trygt klar av det utstikkende Nåleneset, som ligger en snau mil øst for Kjølnes. Samtidig lyste fyret som før vestover mot innseilingen til havna i Berlevåg.
Dette viktige fyret ble dessverre ødelagt av tyskerne i november 1944 da de trakk seg tilbake fra Finnmark, og det var en omfattende jobb å få på plass nye bygninger. All transport måtte den gangen gå på sjøen, og det var krevende havneforhold ved fyret. Allikevel klarte fyrarbeiderene å få på plass et nytt bifyr i 1947, og hovedfyret to år senere. Først i 1959 kom veien fra Tana til Berlevåg, og det ble lettvint adkomst til fyret. Kjører du forbi, så gjør ikke det, men sving innom Kjølnes fyr og se det flotte og solide byggverket på nært hold. Kjølnes fyrstasjon ble automatisert i 1987 og avbemannet i 1994. Heldigvis er bygningene tatt vare på. Det har vært arrangert kunstutstillinger og konserter i fyrbygningene, og fyret har bydd på gode muligheter for å få både seng og mat. Omgivelsene er storslagne og en god grunn til å stoppe her. Det hevdes at verdens nordligste naturiststrand ligger like ved fyret. For at vanntemperaturen skal virke brukbar for potensielle badegjester må riktignok luft- og vanntemperatur legges sammen!
Kjølnes ble besøksfyr allerede i 2003, men per januar 2020 er ikke fyret åpent. Kystverket er i gang med omfattende vedlikeholdsarbeid.
Berlevåg havnemuseum
Havnen beskyttes av fire moloer, og byggingen av disse har pågått i flere mannsaldere. De to største, ytterste moloene i dag er bygd med tetrapoder, fire-armede betongkonstruksjoner på hhv. 15 og 25 tonn, som er filtret inn i hverandre. Det er målt bølger på nesten 10 meter etter at de nye moloene ble bygd, og de står fortsatt. Et naturlig stoppested i Berlevåg er derfor det som sannsynligvis er Norges eneste «molomuseum». Det ligger i havna og byr blant annet på unike filmopptak fra byggingen av moloene. ”Uten moloene, intet Berlevåg” sies det.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019. Revidert 2020, NFHF.